Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

XRP, İran Riyali Paritesine Kavuştu – Sıkıntılar Yaşayan İranlı Kullanıcılar XRP Kullanımını Arttıracak Mı?

İran, yaşadığı siyasi çekişmeler sonucu ABD tarafından yaptırıma maruz kalan ülkelerden birisi konumunda. Ülke, birçok ticari yaptırımın yanı sıra en son uygulanan küresel bankacılık ödeme ağı SWIFT‘in uyguladığı yaptırım sonrası ülke dışına para gönderme konusunda adeta abluka altına alınmış oldu. Ülke vatandaşlarının yardımına kripto para birimlerinin koşması ile işlemlerini yürütmeye devam eden vatandaşlar, yeni bir borsa tarafından eklenen parite ile bu süreci çok daha verimli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilirler.

Özellikle SWIFT’in rakibi olarak görülen Ripple tarafından piyasaya sürülen XRP kripto para birimi, uzun bir süreden beri farklı kurumlar ve bankalar tarafından sınır ötesi ödeme yapmak için kullanılmaktaydı. 15 Şubat tarihinde yapılan yeni bir duyuruya göre, XRP artık İran Riyali (IRR) itibari para paritesine kavuştu. Nobitex isimli kripto para borsası tarafından yapılan açıklama sonrası, IRR, XRP kripto para birimi ile alım satımı yapılabilen 44. itibari para olarak tarihe geçti. Nobitex bunun yanı sıra temel hedefin sınır ötesi işlemleri sağlamak olduğunu da aktardı:

”Temel amacımız, yabancı müşteriler ile kripto paralar aracılığıyla bir aktarım yolu ve ekosistemi oluşturmak için, startup firmaları ve diğer şirketler ile iş birliği yapmak şeklinde açıklanabilir.”

İran ise ülkenin Merkez Bankasının Bitcoin üzerindeki yasağı kaldırması ve hükümet destekli kripto para birimi ”Kripto-Rial” projesinin hayata geçirilmesinin planlanması konuları ile son günlerin gündem maddelerinden birisi haline geldi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment