Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yatırım Bankası, Bitcoin Şirketleri İçin Hisse Hedeflerini Açıkladı: Yatırım Fırsatı mı?

Macquarie, Bitcoin madenciliği alanında faaliyet gösteren birçok şirkete, büyüyen yapay zeka (AI) ve yüksek performanslı bilişim (HPC) altyapısına yönelik kaymanın etkisiyle “outperform” notu verdi. Bu şirketler arasında MARA (Marathon Digital Holdings), Riot Platforms, Core Scientific, CleanSpark ve Cipher Mining yer alıyor.

Macquarie analistleri, son yıllarda Bitcoin madencilerinin saf kripto madenciliği faaliyetlerinden çıkarak AI ve HPC gibi alanlarda altyapı sağlayıcılığına yöneldiğini belirtiyor. Bitcoin’in Nisan ayındaki dördüncü yarılanmasının (halving) ardından bu trend hız kazandı.

Macquarie analistleri, “Bazı madenciler, eşsiz güç erişimlerini kripto dışı alanlarda hosting sağlamak için bir fırsat olarak görüyor” derken, diğer bazı madencilerin ise bunun, bilanço tablolarına daha fazla Bitcoin eklemelerine engel olan bir unsur olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Bununla birlikte çoğu durumda, madencilik kapasitesinin büyümesi veya HPC/AI için arazi ve GPU ediniminin sermaye artışıyla sağlandığını belirtiyorlar.

HPC’ye yönelik geçişin avantajları

Macquarie, HPC’ye yönelik bu geçişin hızlanmasıyla birlikte uzun vadede birçok madencinin önemli ölçüde fayda sağlayacağına inanıyor. Analistler, Bitcoin madencilerinin tesislerinde AI bulut hizmetlerini operasyonel hale getirmenin henüz erken aşamalarında olduğunu belirtiyor ancak bu şirketlerin AI bilişimi pazarında önemli bir rol oynama potansiyeli olduğunu vurguluyor.

Madencilik sektöründe bulunan güç altyapısı, işlem kaynakları ve bant genişliği yoğunluğu, bitcoin’in gelecekteki değer artışına ek olarak somut bir değer taşıyor. AI hesaplama altyapısına yönelik artan talep, bu şirketler için talebin arzı geçmesiyle “mark-to-market” fırsatı sunuyor.

MARA, Riot ve Core Scientific hedef fiyatları

  • MARA (Marathon Digital Holdings): Macquarie’nin kurumsal bitcoin madenci grubunda en büyük kapasiteye sahip olan MARA, aynı zamanda sektöre altyapı sağlıyor. Şirketin hisse başına hedef fiyatını 22 dolar olarak belirleyen Macquarie, MARA’yı Bitcoin altyapısına geniş çaplı erişim sağlayan en ölçekli şirket olarak görüyor. MARA’nın hisseleri şu anda 16,16 dolar civarında işlem görüyor ve yıl başından bu yana %30 civarında düşüş yaşadı.
  • Riot Platforms: Macquarie, Riot’un sitelerinin tam kapasiteye ulaştığında operasyonel verimlilik sağlayacağını ve özel soğutma altyapısını geliştireceğini belirtti. Şirketin hisse başına fiyat hedefi 15 dolar olarak belirlendi. Riot’un hisseleri (RIOT) şu anda 7,50 dolar civarında işlem görüyor ve yıl başından bu yana %51 düşüş yaşadı.
  • Core Scientific: Şu anda ölçekli HPC/AI hosting anlaşmasına sahip tek madenci olan Core Scientific, gelirlerini çeşitlendiriyor ve BTC riskini azaltıyor. Macquarie, şirketin hisse başına 16 dolarlık fiyat hedefini, AI hosting fırsatlarına dayandırıyor ve BTC madenciliğindeki ölçeğini koruyacağını belirtiyor. Core Scientific’in hisseleri (CORZ) şu anda 12,50 dolar civarında işlem görüyor ve 2024’te %260’tan fazla arttı.

CleanSpark ve Cipher Mining için fiyat hedefleri

  • CleanSpark: Macquarie, CleanSpark’ın küçük madencileri satın alarak ve sürdürülebilirlik vizyonunu koruyarak, stratejik olarak sitelerini genişletmeye devam ettiğini belirtti. Coğrafya ve birleşme ve satın alma (M&A) stratejisi gibi farklılaştırıcı özellikleri nedeniyle hisse başına fiyat hedefini 20 dolar olarak belirledi. CleanSpark’ın hisseleri (CLSK) şu anda 9,50 dolar civarında işlem görüyor ve yıl başından bu yana %12,5 düştü.
  • Cipher Mining: Macquarie, Cipher Mining’in tamamen sahip olduğu Odessa sahasını geliştirdiğini ve BTC ve/veya HPC’yi desteklemek için yeni saha duyurularında artış yaşadığını söyledi. Şirketin hisse başına hedef fiyatı 6 dolar olarak belirlendi ve analistler, yakın vadede potansiyel bir kâr artışı ve ölçek büyüme fırsatı gördüklerini belirttiler. Cipher Mining’in hisseleri (CIFR) şu anda 3,86 dolar civarında işlem görüyor ve yıl başından bu yana %6,4 düştü.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!