Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yatırımcılar ve Otoriteler, ICO’larda Hangi Riskleri Görüyor?

Kripto para piyasasındaki çılgın artış, artık ICO’ları da çok büyük bir fırsat haline getirdi. Birçok yatırımcı, ICO’larda uygun fiyatlara sunulduklarını düşündükleri tokenleri satın alıp kısa sürede ciddi kar ile satmanın hesaplarını yaparken elbette ki her ICO, kendi içinde riskler barındırıyor. Ürünün hitap ettiği kitle, gerçek bir ürün olup olmadığı, kurucuların şirket hedeflerine ne kadar sadık kaldıkları gibi durumlar ICO’nun kalitesini ciddi şekild etkilerken, ünlü yatırımcılar ve saygın otoriteler bu konuyla ilgili ne düşünüyor?

Neler Yaşanıyor?

Bitcoin veya genel olarak bakacak olursak Blockhain sisteminin hükümetler ile yaşadığı sorunlar bir ileri iki geri şeklinde uzayıp gidiyor. İki taraf da kendinden en az şekilde ödün vererek orta yol bulma konusunda çabalamaya devam ederken, bu durum ICO’ların işine geliyor. İnsanlar Bitcoin ne oldu, yasaklandı mı, yasak kaldırıldı mı diye soru ve sorunlarla boğuşurken her gün en az bir tane ICO gerçekleşiyor. Blockhain sisteminin devletlerle yaşadığı bu entegrasyon bazlı sorun ise ICO’lara hedefllerine ulaşmak konusunda ekstra bir zaman kazandırıyor.

Güvenilir Olmayan Koinler

Bu noktada göz ardı edilmemesi gereken en önemli noktalardan biri de güvenilir olan ve olmayan koinlerin analiz edilmesi. Özellikle yatırımcılar için, güvenilir olmayan ICO’lardan kaçınmak gerekiyor. Öyle ki neredeyse dolandırıcılık olarak adlandırılabilecek yüzlerce olay yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.

Aslında yüzeysel bir araştırmayla dahi ilk bakışta anlaşılabilecek bir güvenilir olmayan koinin insanlarla paylaşılması da bu tarz işlere bulaşan kripto para borsacılarının sayısında ciddi bir azalmaya sebep olabilir.

Düzenlemeler

ICO’larda maalesef standart bir düzenleme olayı yok. Bitcoin, ki 10 yıldır piyasada, daha yeniyeni bu olayın kapılarını açmaya çalışırken; her gün bir tane olan ICO’larda bunun standardının tutturulması oldukça güç. Dünya çapında her gün yeni bir ICO yapılırken, hukukçuların da bunu takip edebilmesi gerçekten zor.

Yasa dışılık

ICO düzenlemesinin zor olmasından bahsetmiştik. Burada da durum aslında üstteki paragrafla benzer. Standardize edilmiş bir düzenleme mekanizması olmadığından yatırım yaptığınız bazı ICO’lar kolaylıkla yasa dışı işler yapabilir ve bu durumda yatırımınız çöpe gidebilir. ICO yapacak olan tokenin ya da koinin vizyonunun yasalarla çakışma ihtimalinin olduğunu düşünüyorsanız, yatırımınızı gözden geçirmeniz yararlı olacaktır.

Global Pazar

Bir ICO satılırken onun tüm dünyadaki insanlar tarafından satın alınabiliyor oluşu aslında kendi içinde bazı sorunları beraberinde getirebiliyor. Öyle ki, projenin vizyonu aslında üretildiği ülkenin yasalarını ihlal etmiyordur ancak sizin bulunduğunuz ülke yasalarına göre o projenin vizyonu bir suç teşkil ediyordur. İşte bu da, yasa koyucuları ve tüzel kurumların kripto paraları düzenlemesini zorlaştırıyor.

Kara Para Aklama

Yapılan ödemelerin dökümünün takip edilmesi veya bunların 3. kişi ve kurumlar ile paylaşılması da büyük bir sorun. O yüzden yatırım yaptığınız ICO’daki tokenleri satın alan insanların bunları ne amaçla kullandığını bilmek kolay olmayabiliyor. Bu şekilde bir anonim sistem, kara para aklama ya da terör finanse etme gibi durumları maalesef kolaylaştırabiliyor.

Toplumsal Düzen

Bu madde biraz tartışmalı olabilir ancak, otoriteler ve kanun koyucu kurumlar kuralları belirlerken toplumsal normları göz önüne almak durumundadır. Ancak Blockhain gibi sistemler merkezileşmenin kendisine karşı geliştirildiği için burada aslında bir felsefe ve görüş çatışması var. Burada Blockhain teknolojilerinden esinlenerek satışa çıkan ICO’lar, aslında toplum normları üzerinde yıkıcı etki bırakabilirler ve bu etkiyi zaman zaman yasal sınırların dışına çıkarak yapabilirler. İşte bu noktada otoritelerin tecrübesi ve ön görü yetenekleri devreye giriyor ve bu potansiyeldeki ürünlerden uzak duruyorlar.

Vergi Toplama Sorunları

Vatandaşlardan alınan vergiler temelde ülkenin insanlarını korumak ve onlara hizmet etmek içindir ancak kripto para piyasasında bu vergilendirme nasıl olacak ya da olacak mı, bu da temel bir problem. ve risk faktörü olarak karşımıza çıkıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment