Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yearn Finance Kurucusunun Yeni Projesine 15 Milyonluk Hack

Yearn Finance kurucusu tarafından geliştirilen ancak henüz tamamlanmamış olan Eminence adlı bir proje hack saldırısına uğradı. Saldırı sırasında toplamda 15 milyon dolar para çalındı. Projenin kurucusu Andre Cronje ise kullanıcılara geri ödeme yapılacağını açıkladı.

Geliştirdiği projelerle sektörün en popüler isimlerinden biri haline gelen Andre Cronje bir süredir yeni bir platform üstünde çalışıyordu. Cronje yaptığı çalışmaların bazılarını Twitter hesabından paylaşsa da kendisinin tam olarak ne gibi bir şey geliştirdiği bilinmiyordu. Ta ki düne kadar.

FOMO’ya Sebep Oldu

Yearn Finance kurucusu Cronje geçen gün Eminence adlı bir proje üstünde çalıştığını açıkladı. Popüler isim, oyun sektörü ile ilgili olduğu bilinen bu proje hakkında bazı bilgiler paylaşmaya başladı. Cronje ayrıca bu projenin en az “3 hafta boyunca daha” gelişim aşamasında olacağını söyledi.

Yearn Finance gibi projelerle tanınan Cronje’nin yeni bir proje üstünde çalışmaya başladığını duyurmuş olması yatırımcıları heyecanlandırdı ve piyasada adeta bir FOMO oluştu. İnsanlar henüz test aşamasında olduğunu bilmelerine rağmen Eminence (EMN) protokolüne para yağdırmaya başladılar. Bunun sonucunda EMN bünyesindeki kontratlara 15 milyon dolar para aktarıldı.

Hack Saldırısına Uğradı

Henüz iyi bir şekilde test edilmemiş, gelişim aşamasını tamamlamamış bir projeye 15 milyon dolar yatırılmış olması bazı hackerların gözünden kaçmadı. Saldırının tam olarak nasıl gerçekleştiği bilinmese de Cronje bunu “oldukça basit bir saldırı” olarak tanımlıyor. Onun paylaştığı bilgilere göre hackerların yapması gereken tek şey olabildiğince fazla miktarda EMN “mint”leyip bunu başka bir para birimi alabilmek için “yakmak”, daha sonra o para birimini EMN karşılığında satmaktı.

Platformdaki bu açıktan faydalanan hackerlar bu sayede Eminence’taki 15 milyon doları çalmayı başardılar. İlginç olan şeylerden biri ise hackerların daha sonra bu paranın 8 milyon dolarlık kısmını Cronje’nin Yearn Finance’teki geliştirici hesabına göndermiş olmaları. Cronje bu arada sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda insanlardan “çok fazla tehdit mesajı almaya başladığını” söyledi ve söz konusu 8 milyon doların insanlara iade edileceğini açıkladı. Cronje ayrıca Eminence ağını geliştirmeye devam edeceğinin mesajını verdi.

Balinalar da Zarara Uğradı

Gelişim aşamasında olduğu için buglarla dolu olan bu kontrata para gönderen birçok kişi maddi zarara uğradı. Bazı yatırımcıların zararı birkaç dolarla ölçülürken kimilerinin zararı bundan çok daha büyük oldu. Etherscan verileri “balina” olarak değerlendirilebilecek bazı yatırımcıları yüklü miktarda EMN aldığını ancak sonra yüklü miktarda zarar ettiğini gösterdi.

Bir balina TSİ 03:00 sularında EMN kontratına 130 bin dolar değerinde kripto para gönderdi. Test aşamasından bile geçmemiş bir projeye gönderilmiş bu para birkaç saat içerisinde neredeyse hiç oldu. Çünkü bu yatırımcı yaşanan olayların ardından değersizleşen EMN tokenlarını 300 dolara satmak zorunda kaldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment