Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Altcoin 1 Ayda Yüzde 250 Yükseldi: 0x (ZRX) Nedir?

1 haftada fiyatını %125’e yakın yükselten ZRX coin, 1-7 Şubat haftasında en çok kazandıran altcoinler arasına girmeyi başardı. Türkiye’de de ZRX ilgisi artarken, 0x fiyatı 1,5 doların üzerine çıktı. 0x ve ZRX coin nedir?

0x (ZRX), 1 ayda %250’nin üzerinde bir yükseliş gösterdi. Altcoin fiyatı 7 günde %125 yükselerek 1,5 doların üzerine çıkmayı başardı. 1.1 milyar dolarlık piyasa değerine sahip ZRX buna göre, en değerli 50 kripto para arasına girdi. ZRX, Mart 2020 çöküşü ile 0,12 dolara kadar geriledi.

1-7 Şubat haftasında Koin Bülteni’nin en çok kazandıran 5 altcoin listesinde yer alan ZRX, 1 yılda ise 4 kattan fazla değerlendi. 0x için günlük ticaret hacmi 670 milyon doları buldu. ZRX coin fiyatı 2018 yılında 2,50 dolara çıkarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

ZRX coin için 30 günlük fiyat değişimini gösteren grafik. Kaynak

0x ve ZRX coin nedir?

0x, Ethereum tabanlı tokenlar için eşler arası (peer-to-peer) işlemleri sağlayan, açık kaynaklı merkeziyetsiz bir borsadır (DEX). 0x, Will Warren ve Amir Bandeali tarafından 2016 yılında kurulmuştur. 0x platformu kullanıcılarının tokenize edilmiş hisse senedi, altın, gayrimenkul veya bilgisayar oyunu nesneleri gibi varlıkları takas etmelerini sağlar. Aynı zamanda 0x, merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) arasında birlikte çalışılabilirliği teşvik etmeyi hedefler.

Platformda, işlemleri gerçekleştiren taraflar için Türkçe aktarıcılar olarak adlandırılabilecek “Relayers” terimi kullanılır. Relayers, DEX’teki on-chain order bookları barındırır ve platformdaki hizmetlerinden kazanç sağlarlar.

ZRX coin, 0x platformunun kendi kripto parasıdır ve temel olarak 2 amaca hizmet eder. Bunlardan ilki, Relayers’a hizmetleri karşılığı ödeme yapmaktır. Diğeri ise ZRX sahiplerine yönetişim (governance) hakkı vermesidir. ZRX için maksimum arz 1 milyar olarak açıklanmıştır. 8 Şubat itibarıyla dolaşımdaki ZRX sayısı 750.3 milyondur. ZRX coin Bitexen, Coinbase, Binance ve Huobi gibi borsalarda bulunabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!