Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

10 Milyon Dolarlık Kripto Para Yatırımcısı Nasıl Tepetaklak Oldu?

Bitcoin ve altcoin yatırımı ile 10 milyon dolar kazanan Derek Rose, kaldıraçlı işlemler yaparak küçük bir servet kaybetti. Tüm emeklilik birikimini Bitcoin’e yatırmaya karar veren Rose, parasını nasıl katladığını ve kaybettiğini anlattı: “Bir gazeteci olarak yüzlerce insandan hikayelerini anlatmalarını istedim; sırf beni aptal gibi gösterdiği için benimkini anlatmamak ikiyüzlülük olurdu.”

Kripto para yatırımcısı ve gazeteci Derek Rose, 10 milyon dolarlık kripto para yatırımını nasıl kaybettiğini anlattı. Hikayesini dinleyenlerin ona “Ne kadar aptalsın!” demelerinden çekinen ve bir süre bu sebeple sessiz kalan Rose, “Öyle deseniz de artık sizi suçlayamam.” diyerek yatırım tecrübelerini paylaştı. Kimsenin empatisini ya da acımasını istemediğini dile getiren adam başkasının parasını değil, kendi seçimleriyle kendi parasını kaybettiğini belirtti.

Her şey Bitcoin ile başladı

İlk Bitcoin‘ini 2013 yılında, BTC fiyatı 100 doların altındayken aldığını anlatan Rose; o dönem her hafta 25 dolar değerinde Bitcoin aldı. Ama Rose aynı yıl paraya ihtiyacı olduğunda, biriken 10 Bitcoin’inin yarısını yaklaşık 500 dolara sattı.

Rose 2016’da, BTC fiyatı 2 bin doları aştığında ve Ethereum 400 dolara ulaştığında ise sattığı Bitcoin’leri yerine koymak için çok geç olmadığını düşündü. Emeklilik hesabındaki tüm parayı nakde çevirerek Bitcoin’e yatırdı. Derek Rose bunu yaptığında 40’lı yaşlarının ortasındaydı ve bekardı; risk almaya hazırdı ve işleri tepetaklak edecek cesareti vardı.

Bu iki altcoin ile 70 bin doları 3 milyon dolar yaptı

İlk altcoin yatırımını 2017 yılının kasım ve aralık aylarında yaptığını açıklayan Rose, EOS ve IOTA aldığını söyledi. Rose bu iki altcoin için kaldıraçlı işlemler ile 70 bin dolarını 3 milyon dolara çevirmeyi başardı.

Derek Rose, o dönem başlangıç için oldukça zekice kararlar verdiğini düşünüyor. Sabırlı ve dikkatlice yatırım yapan Rose elde ettiği kazançla ev almak ya da birikim yapmak gibi şeylere yanaşmadan; daha çok kâr elde etmek için daha fazla Bitcoin satın aldığını söyledi. Bu tutumun ilk başta karşılık bulduğunu dile getiren adam, 1 BTC 8 bin doların altındayken yarım milyon dolarlık Bitcoin satın aldığını ve lider coinin birkaç gün içinde 14 bin doları gördüğünü belirtti.

kripto-para-yatirimi
Gazeteci ve kripto para yatırımcısı Derek Rose. Kaynak

Kazanmanın sarhoşluğu

Rose, bu kazançtan daha fazla güç alarak Bitcoin yatırımlarını arttırmaya karar verdi. Gazeteci, Bitcoin yatırımı yanı sıra Bitfinex’de marjla satın alabileceği hemen hemen her kripto parayı aldığını anlattı.

Aralık ayının ortalarında Rose’un hesabında 7 milyon doların üzerinde değere sahip kripto para bulunuyordu. Yatırımlarını katlamak isteyen Rose, daha fazla kripto para almak için 14 milyon dolar borç almaya karar verdi. Rose bu borç yüzünden günde binlerce dolar faiz ödemesine rağmen, Bitcoin’deki her 1.000 dolarlık artış ile neredeyse yarım milyon dolar kazanıyordu.

“Bu kazançlardan o kadar sersemlemiştim ki, sürekli yoğun duygular yaşıyordum. Egzersiz yapmak imkansızdı çünkü tüm testosteronumu ve adrenalinimi portföyümü her gün birkaç kez kontrol ederek harcıyordum. Çok aceleciydim.”

En büyük düşman: Heyecan

Yaptığı ‘akıllı’ yatırımlar ile parasını büyütebileceğine inancı tam olan Rose, portföyünün 100 milyon dolara ulaşması halinde gayrimenkul gibi şeylerle yatırımlarını çeşitlendirmeyi hayal ediyordu. Henüz bu servetin küçük bir kısmına ulaşsa da yatırım tercihlerine oldukça güvenen gazeteci, 100 milyon dolarlık bir servet kazanacağından neredeyse emindi. Fakat kendi belirttiği gibi bu konuda oldukça aceleciydi.

Yaptığı riskli yatırım tercihleri ve kaldıraçlı işlemler ile karşısında birçok yakını Rose’u “tek bir yanlış tercih ile her şeyi kaybedebilirsin” diyerek uyarıyorlardı. O güne kadar büyük kayıplar yaşamamış Rose’un ise onlara tek bir cevabı vardı:

“Böylesi daha heyecanlı.”

Rose, yatırımlar ve kaldıraçlı işlemler ile ilgili en keyif veren şeyin tutku ve heyecan olduğunu dile getiriyor.

“Çok büyük paraları riske attığımı bilmek aşırı keyif vericiydi.”

Rose kripto paraları “çığır açan bir teknoloji” olarak tanımlayıp, onlara yatırım yapmanın akla yatkın olduğunu düşünüyor. Ancak kripto para yatırımıyla “günde yarım milyon dolar kazanabildiğini” söyleyen yatırımcı, bunun kumar oynamayı anımsattığını dile getiriyor.

“Bir insanın hayatı boyunca kripto paralardan kazanabileceği kadarını kaybettim”

Fakat Rose için işler planladığı gibi gitmedi ve 2017 yılbaşından hemen önce yaşanan piyasa çöküşü ile küçük bir servet kaybetti.

“Bence oldukça iyi bir hikaye ve bunu insanların bundan keyif alması dışında bir sebeple anlatmıyorum. Ve gerçekten bir gazeteci olarak yüzlerce insandan hikayelerini anlatmalarını istedim; sırf beni aptal gibi gösterdiği için benimkini anlatmamak ikiyüzlülük olurdu.”

Rose, hayatta pek çok pişmanlığı bulunduğu belirtirken, kripto para yatırımı için hayatı boyunca biriktirdiği paraları nakde çevirmenin bunlardan biri olmadığını dile getirdi. Piyasa çöküşü ile yaşadığı tasfiyeye rağmen Rose, çeşitli finansal enstrümanlar ile uğraştığı ve yalnızca yatırım yapmadığı için mutlu olduğunu söylüyor. Yatırımcı, kendi yatırım yolunu izleyerek büyük ölçüde kaybettiği 10 milyon doları yerine koyabileceğine olan inancını kaybetmiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!