Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

20 Milyon Yuan Çalan Bitcoin Hırsızı Yakalandı

Çin Merkez Televizyonu CCTV13’ün haber kanalı geçtiğimiz hafta sonu yaptığı haberde Henan Eyaleti Petrol Sahası Kamu Güvenlik Bürosunun (Henan polisi), Bitcoin cüzdanından fonlarının çalındığını iddia eden bir yatırımcının doldurduğu raporu araştırdığını bildirdi.

188 Bitcoin Gitti

Chinese Programmer Arrested Over ¥20 Million Bitcoin Theft

27 Temmuz’da doldurulan olay raporuna göre Henan eyaletinde yaşayan ve soyadı Wu olan kişi o zamanda 3.4 milyon CNY değerinde olan 188.31 Bitcoin kaybettiğini bildirdi. Soyadı Wu olan kişinin dijital para sektörüne 2016 yılında girmiş profesyonel bir yatırımcı olduğu söyleniyor. Kendisi 2017 yılının başlarında Çin’in popüler mesajlaşma uygulaması WeChat’te Bitcoincilerden oluşan bir gruba katıldı.

Wu polise ismi Dai olan grup yöneticisinin grupta sıklıkla kripto para borsalarının nasıl saldırıya uğradığını anlatan haberler paylaştığını ve grup üyelerini düzenli olarak koinlerini borsada bırakmamaları yönünde uyardığını söyledi. Kripto para borsalarının saldırıya uğraması gibi konularda kendisinin de endişeleri olan Wu, güvenlik konusunda öneriler almak adına Dai’yi arkadaş olarak ekledi ve Wu’nun kabusu başlamış oldu. Grup yöneticisi olan Dai, Wu’ya yeni bir Bitcoin cüzdan adresi oluşturacak bir uygulama yolladı. Wu bu uygulamayı indirdi ve sahip olduğu tüm Bitcoinleri (188.31) yeni adresine aktardı.

WeChat geçmişine bakıldığında Wu’nun sahip olduğu bitcoinleri 16 Temmuz’da aktardığı ve yaşadığı kaybı ancak bir hafta sonra, tatilden eve döndüğünde fark ettiği görünüyor. Kaybını fark eden Wu direkt olarak Dai’ye olaydan bahsetti ve kendisiyle yüz yüze buluşmayı talep etti. Tahmin edilebileceği üzere Wu’nun bu talebi reddedildi. Yüz yüze buluşmak yerine Dai, mağdur şahsa 120,000 ¥ yolladı:

“Senin adına üzülüyorum. Ne de olsa cüzdanı sana ben önerdim. İyi niyet olarak sana 120,000 Yuan ödememe izin ver.”

Chinese Programmer Arrested Over ¥20 Million Bitcoin Theft

Wu bunu gördüğünde polise haber verdi çünkü gerçekten masum olan birinin tanımadığı birini teselli etmek adına böylesine yüklü miktarda bir para yollamayacağını düşündü.

Tutuklama ve İtiraf

Polis ilk soruşturmalar bittikten sonra grup yöneticisi Dai’yi şüpheli olarak belirledi. Henan yetkilileriyle iş birliği yapan polis Dai’yi 9 Ağustos’ta Şanghay’da tutukladı ve Dai’nin odasından 27 adet kredi kartı ile birkaç adet dizüstü bilgisayar ele geçirdi. Polis bilgisayarlardan birinde Wu’nun indirdiği cüzdan ile birebir aynı olan bir Bitcoin cüzdanı keşfetti.

Chinese Programmer Arrested Over ¥20 Million Bitcoin Theft

Polis sorgulaması sırasında Dai suçunu itiraf etti ve Dai’nin programcı olduğu ortaya çıktı. Dai sağlam bir Bitcoin cüzdanına sızarak kullanıcının adını ve şifrelerini otomatik olarak aktaran küçük bir program yazıyordu. Herhangi biri o cüzdanı indirip cüzdanın içine Bitcoinlerini yolladığında da Dai, cüzdana aktarılan fonları basitçe kendi cüzdanına aktarıp hızlıca borsada satıyordu. Suçlu bu metodu kullanarak üç ayrı hırsızlık gerçekleştirdi ve toplamda 20 milyon Yuan’dan fazla para çaldı. An itibariyle Dai’nin banka hesabına erişim sağlayan polis hesabı dondurdu ve 2 milyon Yuan’ı kurtardı.

Büyük Piyasa = Büyük Sorunlar

Grup yöneticisi olan Dai hak ettiği cezayı alacak. Yaptığı şeyin de ne kadar kötü olduğuna değinmenin lüzumu yok ancak kendisi bir konuda haklıydı: koinlerinizi borsada tutmak güvenli değil.

8btc’deki gönderiye göre bu Cumartesi günü bir kripto para yatırımcısı Huobi.pro borsasında tuttuğu 38.8 LTC, 2 ETH ve 2,003 USDT’yi kaybettiğini fark etti. Kaybolmaları yetmiyormuş gibi kullanıcı aynı zamanda borsada işlem geçmişi olmadığını da fark etti. Müşteri hizmetlerine ulaşan yatırımcıya durumun teknik sorunlardan kaynaklandığı ve 24 saat içerisinde çözüleceği söylendi. Ancak ertesi gün Huobi.pro yatırımcıyla tekrar iletişime geçerek durumun teknik olmadığını ve hesabında Google 2-adımlı doğrulama sistemini kullanmadığı için yaşadığı kaybın tamamen kendi sorumluluğunda olduğunu söyledi. Bu ilginç bir durum çünkü eğer gerçekten böyle olduysa hesabın işlem geçmişi neden boştu? Huobi.pro şuana dek yaptığı açıklamalarda müşteriye geri ödeme yapılmayacağını ve durumun polis tarafından ele alınması gerektiğini söyledi.

Çin’in Eylül ayındaki ICO yasağından sonra üç büyük borsadan olan Okex de ardı ardına birkaç güvenlik sorunu yaşadı. China Finance Information, bu Ekim ayında dokuz Bitcoin yatırımcısının toplamda 600 BTC kaybettiğini bildirdi. Soyadı Wang olan bir mağdur toplamda 5 milyon CNY değerinde Bitcoin kaybetti. Durum hakkında röportaj veren Wang, olayı polise bildirmenin zor olduğunu çünkü bazı yetkili polislerin Bitcoin’in “gerçek dışı” veya ponzi olduğunu düşündüğünü ve “gerçek olmayan” bir şeyi kurtarmaya yardım etmek istemediklerini söyledi. Polisten yardım göremeyen Wang durumu kripto para sektörünün bilindik sosyal medya platformlarına iletmeyi düşündüğünde de bu platformlardan OKex’e “bulaşmak istemedikleri” yönünde cevap aldı. Wang bunun sonucunda yaşadığı kaybı bildirmek için Tuoniao, Cfi.cn ve ZAKER gibi geleneksel medya kurumlarına gitmek zorunda kaldı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • muhammet özdemir
    Posted 27 Aralık 2017 - 09:25 09:25

    Ben Muhammet, 4 yıldır çinde yaşıyorum , Zaten Çinde Henan eyaletindeki insanlar dolandırıcı olarak bilinir,Henan a gittiğinizde yanınızda para taşımamalısınız. Henan tüm çinde adı dolandırıcılıkla çıkmış eyalettir, birçok dilenci oradan çıkar ,

Leave a comment