Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2010’dan Beri Kullanılmamış 1000 Bitcoin Harekete Geçti

2010 yılından beri hiç kullanılmamış olan bin adet Bitcoin yeniden harekete geçti. Satoshi Nakamoto döneminden kalan bu Bitcoinlerin günümüzdeki toplam değeri 11.5 milyon dolara yakın.

Bir adet Bitcoin fiyatının 10 sent olduğu dönemlerde madencilik yapan bir kullanıcı, 2010 yılında biriktirdiği Bitcoinleri yeniden kullanmaya başladı. Sahip olduğu bin adet Bitcoin’i küçük partilere ayıran eski madenci, bunları daha sonra yeni bir adrese gönderdi.

satoshi-eski-bin-bitcoin
Kirill K. tarafından fark edilen işlemler

İki kuruma bağış gönderildi

Parçalar halinde yapılan bu Bitcoin işlemlerinden iki tanesinin iki ayrı kuruma gönderildiği fark edildi. Reddit’te yer alan bilgilere göre bu iki işlemden birini Özgür Yazılım Vakfı’na, bir diğeri ise Amerikan Ekonomik Araştırma Enstitüsü’ne gönderildi.

Bu eski Bitcoin madencisi ilgili kurumlara tam olarak neden para gönderdi bilinmiyor. Ancak her iki kuruma da 10’ar tane Bitcoin gönderildiği biliniyor.

Bitcoin piyasasını etkiler mi?

Bu Bitcoinlerin Eylül 2010’da kazıldığı ve o zamandan beri kullanılmadığı düşünülüyor. Bu Bitcoinlerle son işlem yapıldığında dolar 1.50 lira seviyesindeydi. Bu eski madencinin yıllar sonra yeniden işlem yapmaya başlaması, insanları meraklandırdı.

Cüzdanında bu gibi yüklü miktarlarda Bitcoin barındıran eski madenciler, aniden milyonlarca dolarlık işlemler yaparak piyasanın dikkatini çekebiliyorlar. Bu Bitcoinlerin toplu bir şekilde satılması piyasada bearish bir etki yaratabilir. Fakat Decrypt bu noktada Bitcoin’in günlük hacminin milyarlarca doları bulduğunu ve birkaç milyon dolarlık bir işlemin piyasayı pek etkilemeyeceğini belirtiyor.

Bu işlem nasıl yorumlanabilir?

Eski madenci neden yıllar sonra böyle bir işlem yapma kararı aldı, bilinmiyor. Ikigai Asset Management yöneticilerinden Hans Hauge ise bunun bullish bir gelişme olduğunu düşünüyor. Çünkü onun tahminine göre bu eski madencinin söz konusu Bitcoinleri satmak gibi bir niyeti yok. Hatta satmanın ötesinde, eski madenci bu Bitcoinleri daha güvenli bir şekilde saklamayı planlıyor. Hauge bu tahminin şuna dayanarak yapıyor:

“Madenci bu Bitcoinleri eski cüzdan formatından çıkarıp SegWit’in kullanıldığı Bech32 formatındaki cüzdanlara aktarmış. Bu cüzdanlar artık hem daha az yer kaplıyor hem de daha güvenli. Eğer bu kişi bu Bitcoinleri borsaya aktarıp satacak olsaydı bunları yeni bir cüzdan formatına aktarmakla uğraşmazdı. O (satış yapmak yerine) cüzdanını organize ediyor gibi görünüyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!