Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2013’te Bitcoin’in 150 Dolardan 1000 Dolara Çıkmasında Sadece Bir Kişinin Etkili Olduğu Öğrenildi

Bitcoin (BTC) fiyat manipülasyonu ile ilgili yakın tarihli bir makalede, Bitcoin fiyatını 2013’te 150 dolardan 1000 dolara çıkaranın sadece tek bir kişi olduğu söylendi.

Neil Gandal, JT Hamrick, Tyler Moore ve Tali Oberman’ın birlikte yazdığı bu makale, Mt.Gox’da yer alan şüpheli ticaret aktivitesini inceliyor. Gox kripto para borsasının 2013 yılının sonlarında USD-BTC döviz kurunun keskin bir şekilde artmasıyla bağlantılı olduğunu iddia ediyor:

“Diğer günlerde hafif bir düşüş yaşamış olmasına rağmen şüpheli işlemlerin yaşandığı günlerde USD-BTC döviz kuru, yüzde dörtlük bir artışa geçti”.

Şüpheli etkinlik çoğunlukla, sahip olmadıkları Bitcoin’lerle geçerli gözüken işlemler yapan iki bot, Markus ve Willy tarafından yapılıyordu. Bu hileli işlemler, Mt.Gox’un genel ticaret hacmine dahil edildi. Normal miktarından daha yüksek bir oranda işlem gösterdiği için halk Mt.Gox’dan daha fazla işlem yapmaya başladı.

Makale, Willy botunun kullanımıyla yapılan işlemlerin Mt.Gox’da daha önce yapılan bir siber saldırıyı örtmek için kullanıldığını öne sürüyor:

” Mt.Gox’un çöküşünden(Anonymous, 2014b) kısa süre sonra bir Reddit yazısında savunulan teoriye göre, bilgisayar korsanlarının Haziran 2011’de Mt.Gox’dan çok sayıda (yaklaşık 650.000) Bitcoin çaldığı ve borsa müdürü olan Mark Karpeles’in birkaç yıldır bu kaybı örtbas ediyor”.

Bitcoin kripto para piyasasında daha önce oluşan fiyat manipülasyonu ve bunun gerçekleşme olasılığı, yüksek fiyat dalgalanmalarına karşı savunmasız kalan kripto para birimlerine bağlı.

Kasım ayında ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Jay Clayton, ICO’lar için piyasadaki fiyat manipülasyonunun yüksek potansiyeli hakkında uyarıda bulunduğu bir konuşma yaptı.

Ağustos 2017’de Cointelegraph, Spoofy olarak bilinen ve Bitcoin pazarlarını manipüle etmek için “spoofing” yapan (işlemi iptal edecek olmasına rağmen teklif veren) anonim bir aktör hakkında rapor verdi.

Spoofy, başta Bitfineks borsası olmak üzere fiyatları başarıyla manipüle ediyor, kripto paraların hassasiyeti yüzünden de tüm pazar etkileniyordu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment