Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2018 Yılına Damga Vuran Bitcoin Fiyat Tahminleri – Kaç Tanesi Tuttu?

Kripto para piyasası şüphesiz çok hareketli bir 2018 yılı geçirdi  ve kripto para topluluğu içerisinde hatırlanacak bir yıl olarak tarihe geçecek. Ancak ne yazık ki 2018 Bitcoin boğaları ve doğru tahminler ile anılacak bir yıl olmayabilir. Yaşanan ICO satışları, regülasyonlar, güvenlik açıkları ve hacklenme olaylarına rağmen, yapılan fiyat tahminleri bir çok noktada yanıldı ve kripto para topluluğunun tepkisini çekti.

Aslına bakarsanız, ayı piyasası uzadıkça ve kripto para birimi fiyatları düştükçe, fiyat tahminleri de birbirinden ‘ilginç’ hallere büründü ve kripto para topluluğunun tepkisini çekti.

Yıl içerisinde bir çok ‘uzman’ tarafından yüzlerce tahmin yapılmış olsa da, haberimizde sadece en çok tanınan ve ‘ilginç’ bulunan tahminlere değineceğiz ki böyle bir ölçü söz konusu olunca, ”soyadı Lee olanlar” olarak tabir edilen ve sektörde bir çok kişi tarafından eleştirilen kişilerden birisi olan Thomas Lee‘ye değinmeden geçmek olmaz.

Thomas Lee

Fundstrat kurucu ortağı Thomas Lee, belki de en çok gündeme gelen kripto para stratejistlerinden birisi olarak belirtilebilir. Lee, henüz boğa piyasası sektör tarafından bilinmezken bile, boğaların geleceğini söyleyen yegane kişiydi. Ünlü isim, 2009 yılında hisse senedi piyasasında yaşanan boğa piyasasını doğru bir şekilde tahmin ettikten sonra, geleneksel finans devi JPMorgan’dan ayrılmıştı. Ancak ne yazık ki Lee’nin şansı en azından kripto para piyasası konusunda 2018 yılında pek yaver gitmedi ve tahminlerinin çoğu onu yanılttı.

Bitcoin ve kripto para ‘ayıları’ kendisini defalarca uyarmaya çalışsa da, Lee 2018 yılının ilk yarısında yaşanan fiyat düşüşünden ABD ve önde gelen piyasalardaki vergi dönemini sorumlu tuttu. Bitcoin’in 10 gün içerisinde harikalar yaratabileceğini belirten Lee, 25.000 dolarlık fiyat tahminine ulaşmak için hala çok fazla vakti olduğunu ifade etti. Bitcoin’in makul değerini ve madencilik masraf dinamiğini hesaplayarak tahminde bulunduğunu açıklayan Lee, daha sonra kademe kademe 25.000 dolarlık tahmininde azalmaya gideceğini sinyallerini verdi.

25.000 doları, 20.000 dolara düşüren Lee, buna rağmen bile eleştirmenlere karşı koymayı sürdürdü ve 20.000 dolardan emin olduğunu ifade etti. Charlie, tahminini nispeten daha gerçekçi bir seviye olan 15.000 dolara indirdiğinde, henüz Kasım ayına ve ünlü düşüş dönemine giriş yapmamıştık ki o tarihlerde bile bu fiyat %250 artış anlamına gelmekteydi.

Görünüşe göre Lee de gelen eleştirilerden bıkmış olacak ki, 13 Aralık tarihinde Bloomberg’e yaptığı açıklamada, ”insanların bize fiyat hedefi sormasından yorulduk” diyerek bu konuyu artık konuşmak istemediğini açık bir şekilde vurguladı.

Michael Novogratz

Bir yıl ne kadar da büyük bir fark yaratabiliyor. Kripto para piyasasının favori isimlerinden birisi olan Wall Street traderı ünlü boğa Michael Novogratz, bu yılın ayı piyasasında tutarsız tahminlerde bulunan isimlerden birisi halini aldı. Geçtiğimiz yıl Bitcoin’in 40.000 dolara çıkacağını belirtmiş olan Novo, sadece yükseliş ile değil aynı zamanda devamlı olarak Bitcoin’in dibi bulduğunu belirten düşüş tahminleri ile de eleştiri oklarının hedefi oldu.

Eylül ayında #callingabottom hashtag’ini kullanarak ”bence dün dibi bulduk” ifadesini kullanan ünlü isim, BTC’nin 6.500 dolardan işlem gördüğü esnada yaptığı tahminden, 3.100 dolara inildiğinde pişman olacağını tabii ki bilemezdi. Daha sonra ayı piyasasının egemenliğini kabullenmiş olan Novo, Bitcoin fiyatının büyük ihtimalle yıl sonuna kadar 9.000 dolar seviyesini bile göremeyeceğini itiraf etti. Lee’nin aksine hala tahmin yapmayı sürdüren Novo, 2019 yılında Bitcoin’in 20.000 dolara çıkabileceğinde ise iddialı.

Tim Draper*

Ünlü risk sermayedarı Tim Draper’in yanına bir yıldız işareti koyduk çünkü kendisinin Bitcoin tahmini diğerlerine kıyasla daha uzun bir vadeyi kapsıyor. ABD hükümeti tarafından ele geçirilen Bitcoin’lerin açık arttırma ile satıldığı bir etkinlikte, oradaki bütün BTC’leri satın alarak sermayesine sermaye katan Draper, lider kripto para birimi Bitcoin’in 2022 yılına kadar 250.000 dolara çıkacağını vurgulamıştı.

Draper’in hala çok fazla süresi olduğu doğru olsa da, 2018 yılı pek onu lehine bir sene olarak geçmedi. Milyarder yatırımcı iddiasının lehine işlememesine rağmen, geçtiğimiz günlerde OpenNode isimli bir bitcoin ödeme platformuna 1.25 milyon dolarlık yatırım yaparak, sadece sözde değil eylemde de Bitcoin destekçisi olduğunu belli etmişti.

Yine de, Draper’in haklı çıkması için önümüzdeki dört yıl içerisinde BTC’nin %6.500 civarında bir artış yaşaması gerekiyor.

Ran NeuNer

CNBC’nin Crypto Trader sunucusu olan ünlü isim Ran NeuNer, geçtiğimiz Şubat ayında Bitcoin fiyatının yıl sonuna kadar 50.000 doları göreceğini iddia etmişti. Ünlü sunucu tahmininde o kadar iddialıydı ki, bu iddiasını kendi Twitter hesabında sabitlenmiş tweet olarak öne çıkartmayı bile ihmal etmedi. Ancak daha sonra Kasım ayı gibi ‘tükürdüğünü yalamak’ zorunda kalan NeuNer, başka bir tweet’i kendi profilinde sabitleyerek, ”Bitcoin 2018 yılını 50.000 dolarda bitirmeyecek” ifadesini kullandı ve bu konuda ne kadar erdemli olduğunu gösterdi.

 John McAfee

Bitcoin tahmininde bulunan bir çok ünlü isim olmasına rağmen, John McAfee kesinlikle unutulmaması gereken kişilerin arasında yer alıyor. Neredeyse yaptığı her açıklama ile gündeme oturmayı McAfee, 2017 yılı Temmuz ayında attığı bir tweet ile Bitcoin’in 3 yıl içerisinde 500.000 dolara ulaşmaması durumunda, ”ulusal yayında kendi cinsel organımı yiyeceğim” gibi daha önce görülmemiş bir iddia ile, adeta piyasada gündeme oturmuştu.


Ünlü isim daha sonra Kasım ayında tekrar bir düzeltme yaparak, Bitcoin için 3 yıl içerisinde 500.000 dolar tahminin, lider kripto paranın 2017 yılını 5.000 dolar ile bitirmesine bağlı olarak yapıldığını ve BTC’nin tahminlerinden çok daha hızlı yükseldiğini, bu sebeple 2020 yılına kadar Bitcoin’in 1 milyon dolar olacağını ifade etti. Cinsel organ yeme konusunda ise iddiasını yeni fiyat tahmini ile devam ettireceğini duyurdu.

John McAfee’nin tahmininde yeni bir düzeltme yapacağına dair iddiaya girmek, en azından mevcut piyasa koşullarında daha olası gözüküyor.

Bütün bu fiyat tahminlerini göz önüne alınca, BitMEX CEO’su Arthur Hayes gibi isimlerin düşüş odaklı tahminlerini dinlemek daha mantıklı olabilirmiş gibi gelmekte. Hayes, daha önce yaptığı açıklamalarında Bitcoin’in 2.000 dolar ile 3.000 dolar bölgesine düşebileceğini ifade etmişti. Eğer piyasa 2017 ve 2018 senesi boyunca bir şeyi kanıtlamışsa, o da kripto para piyasasının başka hiçbir piyasaya benzemediği ve burada tahminlerin oldukça tehlikeli bir durumdan ibaret olduğudur.

Görünüşe göre yukarıdaki 5 ünlü ismin yükselişe yönelik hiçbir 2018 tahmini tutmadı ve bu da piyasanın ne kadar tehlikeli olabildiğinin bir emaresi.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment