Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2021 Yılında Stablecoin’ler Nasıl Değişim Gösterdi: Onlarca Kat Büyüme

Her ne kadar stablecoin’lere sabit fiyatlarından dolayı haberlerde ve manşetlerde pek rastlanmasa da 2021 yılında kripto marketinin kullanımındaki artış dolayısıyla stablecoin’ler ciddi oranda büyüme gösterdi.

En büyük sekiz stablecoin 2021 yılında piyasa değerleri ortalama olarak %574 artış gösterdi. 1 Ocak’tan beri Tether (USDT) %366 büyüme gösterirken USDC %1000 büyüme gösterdi.

Bu büyüme sadece Bitcoin‘in hareketleri ile değil aynı zamanda bir çok altcoin’in 2021 yılında ATH yapmasıyla açıklanabilir. Bundan yola çıkarak fiyatlarının sabit kalmasına karşın stablecoin’lerin kripto sektöründeki yükselişte geride kalmadığı söylenebilir.

Tether (USDT) bu yıl gösterdiği %366‘lık yükselişle hala en büyük stablecoin olmaya devam ediyor. Buna karşın Tether, rezervlerindeki USDT konusundaki şeffaflık problemlerinden dolayı hala regülatörlerin hedefi olmaya devam ediyor.

USDT‘nin rezervleri konusundaki problemlerinden dolayı bir başka stablecoin piyasada yer kazanmaya başladı. Bu yıl, Circle ve Coinbase tarafından yönetilen USDC %1090 büyüyerek 42 milyar dolarlık rezerve ulaştı. Bu USDT‘nin 80 milyar dolarlık rezervinin neredeyse yarısına denk geliyor.

Stablecoin’ler borsada genel olarak işlem yapmak için kullanılsalar da bu durum yerel para birimlerini korumak isteyen hükümetlerin ilgisini çekiyor. Bu durumdan dolayı hükümetler Dijital Merkez Bankası Parası konusundaki çalışmalarını hızlandırıyor.

Rezervlerini Ethereum gibi diğer kripto para birimlerinde bulunduran DAI, bu yıl 1.2 milyar dolardan 9.3 milyar dolara çıkarak yaklaşık 8 kat büyüdü.

Algoritmik stablecoin de denilen TerraUSD (TUSD) DeFi stablecoin’leri arasında şimdiye kadar en çok büyüyen stablecoin oldu. 181 milyon dolardan 9.94 milyar dolara çıkan TUSD %5400 büyüme gösterdi.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!