Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

22 Eylül Kripto Para Fiyatları Neden Düşüyor?

22 Eylül sabahına başlarken, kripto para piyasasının değeri %5’in üzerinde bir kayıpla 335.345 milyar dolara gerilerken herkes “neden düşüyor” sorusunu merak etmeye başladı. Son 24 saatte kayda değer düşüş yaşayan Bitcoin’e neredeyse tüm altcoinler de eşlik ediyor.

Bitcoin ve Diğer Piyasalardaki Düşüş

Bitcoin son 24 saatte yaklaşık %5 değer kaybı yaşadı. Altcoinlerin Bitcoin’e nazaran daha sert bir düşüş ile karşılaşması ile piyasa hakimiyetini kaybetmese de Bitcoin fiyatı 11.500 dolar barajının da altına indi. BTC şu an 10.400 dolar bandından alınıp satılıyor.

Uzmanlara göre, Bitcoin düşüşünün ardında birkaç sebep olabilir. Piyasa analistlerine göre bu sebeplerden ilki, ABD teşvik paketinin belirsizliği ile birlikte düşüşe geçen hisse ve altın piyasaları. Bitcoin fiyatının, hem hisseler hem de altın ile pozitif bir korelasyon halinde olduğu gözlemleniyor.

bitcoin-hisse-korelasyon-sp-500
Bitcoin ile S&P500 Endeksi arasındaki korelasyon güçleniyor, Skew

Kripto Para Fiyatları Neden Düşüyor?

  • Artan koronavirüs endişesi piyasalarda da hissedildi. İngiltere‘de her gün artan vaka sayısı, İngiliz hükümetini yeni bir evden çıkma yasağı aşamasına getirebilir.
  • Amerika‘da ise yeniden hız kazanan pandeminin ardından bu ay karara bağlanması beklenen yardım paketleri giderek daha da dolambaçlı bir hal alıyor. Hem yatırımcıların hem de piyasa takipçilerinin gözleri ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın bugün yapacağı açıklamalara çevrildi. Ally Invest stratejisti Lindsey Bell CNBC’ye yaptığı açıklamada Amerikan hükümetinin yeni bir teşvik paketi hazırlamaya “gönüllü olmadığını” söyledi. Bell buna ek olarak piyasadaki düşüşün uzun vadeli olmayacağını vurguladı.
  • S&P 500 %6.3, Dow Jones Endüştriyel Ortalaması %4.5 ve teknoloji devlerinin değer kaybı ile Nasdaq 100 %8.4 düşüş yaşadı. Pandemi sonrası daha güçlü bir birliktelik sergileyen hisse ve kripto para piyasaları bu hafta da eş zamanlı olarak düşüş halindeler.
  • S&P 500, şubat ayından bu yana ilk kez 4 gün üst üste düşüş gösterdi. Uzmanlara göre bu düşüş, pandemi etkilerinin yanı sıra yaklaşan ABD seçimlerinin ve uzayan teşvik paketleri müzakerelerinin de etkisiyle gerçekleşiyor.

DeFi Coinleri de Şok Düşüşler Yaşıyor

Ethereum‘un (ETH) son 7 günde %9 ve son 24 saatte %8’den fazla düşüş göstermesi ile DeFi tokenları da epey etkilendi. ETH şu an yaklaşık 342 dolardan işlem görüyor. Geçtiğimiz hafta rüzgar gibi esen Uniswap (UNI) yaklaşık %20’lik bir kayıpla karşılaştı. Onu, %10’un üzerindeki kayıplarla Yearn.finance (YFI), Aave (LEND), REN ve Sushiswap (SUSHI) izledi.

Bunların yanı sıra genel tabloya bakıldığında, DeFi tokenlarının hemen hemen hepsinde kırmızı renk görmek mümkün. Son 7 güne bakıldığında ise tablo çok daha iç karartıcı gözüküyor. YFI, 1 hafta içinde yaklaşık %40 değer kaybederken, Chainlink (LINK) yaklaşık %27 ve UMA yaklaşık %37 kayıp yaşadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment