Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

647 Milyon Dolarlık Bitcoin Kaybetseniz Ne Yapardınız? Belediyeye Dava Açtı

Newport’ta yaşayan IT mühendisi James Howells, 8.000 Bitcoin (BTC) içeren bir hard diski yanlışlıkla çöpe atmasının ardından Newport Belediye Meclisi’ne 495 milyon İngiliz sterlini (yaklaşık 647 milyon dolar) tutarında tazminat davası açtı.

Howells, 2013 yılında Bitcoinleri içeren diski evini temizlerken farkında olmadan çöpe attı. Şimdi ise bu kayıp Bitcoin’lerin değeri neredeyse yarım milyar sterlin civarında.

Bu mücadele 10 yıldır sürüyor

Howells, kayıp hard diski kurtarmak için on yılı aşkın süredir uğraşıyor. Diski geri dönüşüm merkezine gönderilen bir çöp torbasına koyan mühendis, bu diskin yerel çöplükte olduğunu düşünüyor. 2013’te Bitcoinlerin değeri yaklaşık 1 milyon sterlinken, bugün değeri çok daha büyük bir miktara ulaşmış durumda.

Howells, yasal bir ekip kurarak Newport Belediyesi’ne karşı dava açtı ve bu dava Aralık ayında görülecek. Ancak belediye, çevresel kaygıları öne sürerek çöplüğü kazma taleplerini defalarca reddetti.

Belediye, başvurusunu reddediyor

Howells, hard diski bulmaları durumunda Bitcoinlerin yüzde 10’unu Newport Belediyesi’ne vereceğini teklif etse de belediye, çevresel kaygılar nedeniyle bu talebe karşı çıkıyor. Çöplükte asbest, arsenik ve metan gibi tehlikeli maddelerin bulunduğu ve kazı çalışmalarının çevreye zarar verebileceği gerekçesiyle talebi reddeden belediye, operasyonlarının sıkı denetim protokollerine uygun olduğunu belirtiyor.

Howells, 2022 yılında, yaklaşık 110.000 ton çöpün bulunduğu alanda kayıp hard diski bulmayı hedefleyen 11 milyon dolarlık bir plan sundu. Bu planın belediyeye herhangi bir maliyeti olmayacağını söylemesine rağmen Newport Belediyesi yine de bu teklifi reddetti ve Howells’in iddialarının yasal ve pratik açıdan sorgulanabilir olduğunu belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!