Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

800 Milyon Dolar: ICON’un Token Değişimi 24 Saat İçinde Gerçekleşecek

Akıllı kontrat protokolü ICON‘un 20 Haziran tarihinde gerçekleşecek token değişimi için geri sayım başladı.

Çarşamba günü yatırımcılar fon toplamak için kullanılan mevcut ethereum temelli ICX tokenlerini ICON‘un canlı bir versiyonundaki koinler ile değiştirecek ve ellerindeki bütün tokenleri karmaşık bir kod değişimi sayesinde takas edecekler. 2017 yılında piyasaya sürülen ICON, kendine özel yönetim planları bulunan  bağımsız blockchain topluluklarını ‘loopchain‘ isimli blockchain tabanlı bir yönetici protokole bağlamayı hedeflemekteydi.

ICON geçen Eylül ayında elinde bulunan ICX token miktarının %50 gibi bir miktarını satmış ve 42.750 bin dolar miktarına denk 150.000 ETH toplamıştı. Proje kendi blockchain ağını bu yılın Ocak ayında çıkartmış ve CoinMarketCap verilerine göre ICON’un yaklaşık 800 milyon dolar gibi bir piyasa hacmi var.

Yine de yatırımcılara hala ICX tokenleri dağıtılmadı.

Bu sebeple ICON’un takas işlemi Hazirandan, Eylül 25 tarihine kadar ICONex cüzdanı ve değişime destek veren borsalar aracılığıyla  1:1 oranında(1 ethereum ICX token için 1 ana ağ ICX tokeni)  gerçekleştirilecek. Kullanıcıların tokenlerini Binance ve Upbit‘e transfer etmeleri için Çarşamba gününe kadar vakitleri varken, Bithumb için Perşembe gününe kadar vakitleri var ve ICON’un verdiği bilgilere göre sadece bu üç borsa token değişim işlemini desteklemekte.

ICON yetkililerinin ICONex cüzdanı kullanarak değil de borsalar aracılığıyla token değişim işlemini gerçekleştirmek isteyen kullanıcılara tavsiyesi ise kullanıcıların kendi ICX-ethereum cüzdanlarında işlem ücretini ödeyebilmek için 0.002 ETH’ye yakın bir miktar bulunduruyor olmaları yönünde.

Ethereum tokenleri ICX koinleri ile değiştirildikten sonra fon toplama tokenleri geçersiz sayılacak ve değişim işlemini gerçekleştirmemiş olanların ellerinde tuttukları miktar değişim süreci bittikten sonra kullanılamaz hale gelecek. Bu işlemin amacı ise tokenlerin değişimden sonra da kullanılmasını önlemek. (ICON henüz token sahiplerinin değişim işlem sürecini nasıl takip edeceklerini kararlaştırmadı.)

Ancak eğer yarın uzun süredir beklenilen platformun canlı versiyonuna geçilse bile bu, takasın bu zamana kadar olan gidişatında her şeyin mükemmel olduğu anlamına gelmez. Örnek vermek gerekirse, topluluk içerisinde token değişim işleminin ne zaman gerçekleşeceği konusunda bile bazı sıkıntılar ve karışıklıklar çıkmıştı.

EOS gibi diğer projelerin aksine ICON kendi token göç işlemini ana ağ sürümünü gerçekleştirdikten sonra yapmaya karar verdi. Proje yetkililerinin yaptığı açıklamalara göre ana ağın piyasaya sürümü sırasında token değişim işlemini geciktirmeyi ve projenin yol haritasına uygun olarak kendi özel cüzdan uygulamasını çıkarttıktan sonra Mart ayı gibi piyasaya sürmeyi düşünmüşler.

Ancak Nisan ayının başları gibi proje daha token değişim işlemini bile açıklayamadı ve daha sonra kendi Medium sayfasında ”iletişim eksikliğinden kaynaklı topluluk içi karışıklık” olarak adlandırdığı durum için özür diledi.

Buna ek olarak proje bazı teknik sorunlarla da karşılaşmış.

16 Haziran tarihinde ICON’un akıllı kontratı içerisinde bir bug tespit edilmiş ve söylenenlere göre bu bug akıllı kontrat yaratıcısı dışındaki herhangi bir kullanıcının token transferini devre dışı bırakmasını sağlayabiliyormuş. Geliştiriciler bu meseleyi aynı gün içerisinde çözmüş olsa bile bu olay kullanıcıların kodlama konusundaki dikkatsizlikleri yüzünden proje yetkililerini suçlamalarına engel olamamış.

Diğer projeler gibi ICON da olası dolandırıcılık işlemlerine karşı uyarılarda bulundu. Dün ICON Foundation kullanıcıları token değişimi sırasında ICON projesi yetkilileri gibi davranabilecek kişilere karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı. Bu gibi kişilerin ICX’leri ICONex cüzdanı veya destek veren üç borsanın cüzdanları yerine bireysel cüzdanlara yönlendirmeleri gibi taleplerde bulunabileceklerine dikkat çekti.

Kendi ana ağını oluşturmanın ve token değişim işlemine hazırlanmanın yanı sıra ICON yakın zamanda Deloitte Startup Advisory Group ve sosyal medya platformu Line Plus ile olan ortaklığını açıklamıştı. ICON bu ortaklıklardan daha önce Samsung, Wanchain, Hyundai ve Aion gibi dev firmalarla da aynı masaya oturmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment