Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Bir Ay Sonra Tekrar 30.000 Doların Altında

Bitcoin (BTC) fiyatı, 22 Haziran tarihinden sonra salı sabahı itibarıyla ilk kez 30.000 doların altına düştü. Kripto para fiyatlarında yaşanan düşüş, piyasanın toplam değerinin 24 saat içinde 1.33 trilyon dolardan 1.23 trilyon dolara gerilemesi ile sonuçlandı.

Bundan dört hafta önce, Çin Merkez Bankasının ülkedeki finans kurumlarına kripto para işlemlerini bloke etmeleri yönünde talimat vermesinin ardından 30.000 doların altına düşen Bitcoin, yeniden bu bölgeye çekilmiş durumda.

CoinGecko verilerine göre Bitcoin son 24 saat içerisinde %6,4 oranında değer kaybederken, bu oran Ethereum (ETH) ve XRP gibi coinler için sırasıyla %7,8 ve %9,2 oldu.

Global borsalarda satış yaşandı

Geçtiğimiz günden bu yana yatırımcısına düşüş deneyimi yaşayan tek enstrüman Bitcoin olmadı. Dow Jones Industrial Average, pazartesi günü Ekim 2020’den beri yaşadığı en sert günlük düşüşü yaşadı.

S&P500 yaklaşık %1,6 oranında küçülme yaşarken, en ağır darbeyi enerji, finans ve sanayi sektörleri aldı. Nasdaq Composite %1’den fazla değer kaybedip, arka arkaya beşinci gününü de ekside kapattı.

Kripto para şirketi Amber Group’un ortaklarından Annabelle Huang, CNBC’ye verdiği demeçte, “Global piyasalarda geniş bir satış oldu ve tahta genelindeki risk ağırlıklı varlıklar düşüş yaşadı.” ifadelerini kullandı.

Piyasalarda “ekonomik iyileşmenin niteliğine ve gücüne ilişkin kaygıların” olduğunu söyleyen isim, “Bu, Bitcoin’in zaten zayıf olan durumuyla birleşince, kripto para piyasası iyice düşüşe geçti.” dedi.

Arka arkaya gelen regülasyon haberleri

Bitcoin’in “zaten zayıf olan durumuna”, son dönemlerde artan regülasyon baskısı katkıda bulunmuş olabilir. Çin’in kripto para madenciliğine karşı getirdiği genel engellemelerin yanı sıra, haziranın sonundan beri Japonya, Birleşik Krallık, Tayland, İtalya gibi ülkelerin kripto para borsası Binance hakkında uyarılarda bulunduğu görüldü.

5 milyar dolar değerlemesi bulunan ve sektörün en büyük lending platformlarından olan BlockFi, dün New Jersey Menkul Kıymetler Bürosundan 22 Temmuz 2021 itibarıyla New Jersey özelinde yeni kullanıcı kaydı almaması yönünde talimat aldı.

BlockFi CEO’su Zac Prince, New Jersey’deki mevcut müşterilerine hizmet vermeyi sürdüreceklerini, New Jersey Menkul Kıymet Bürosunun kararına “katılmadıklarını” ve regülatörler ile “görüşme halinde olduklarını” açıkladı.

Global piyasalardaki baskı ve regülasyon tarafından belirsizlik sürerken, Oanda’nın kıdemli piyasa analisti Edward Moya, “Borsadaki satış şiddetlenirse, Bitcoin ve Ethereum’un daha aşağı yönde hareket etmesi işten bile sayılmaz.” açıklamasında bulundu.

CoinDesk’in aktarımına göre Bitcoin’in 20.000 dolara doğru ani bir düşüş yaşayabileceğini söyleyen Moya, böyle bir düşüşün “kenarda sabırlı bir şekilde bekleyen kurumsal yatırımcıların ilgisini çekebileceğini” ekledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!