Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Chainalysis: Kripto Paralar Bir Yıl Öncesine Kıyasla 9 Kat Daha Çok Benimseniyor

Blockchain veri platformu Chainalysis, kripto para teknolojisinin dünya genelinde bundan bir yıl öncesine kıyasla yaklaşık 10 kat daha çok benimsendiğini açıkladı.

Chainalysis tarafından çarşamba günü yayımlanan 2021 Global Kripto Benimsenme Endeksine göre kripto paraların en çok benimsendiği ülkeler sırasıyla Vietnam, Hindistan, Pakistan, Ukrayna ve Kenya oldu.

154 ülkenin değerlendirildiği endeks; bir ülkedeki eşten-eşe (P2P) işlem hacminin satınalım gücü paritesi ile ülkedeki internet kullanıcılarının sayısına, o ülkeye gönderilmiş kripto paraların toplam miktarının ve yine o ülkedeki bireysel kullanıcıların kripto para hareketliliğinin satınalım gücü paritesine ayrı ayrı ağırlığına göre oluşturuluyor.

  • Kripto paralar dünya genelinde 2019’un üçüncü çeyreğine kıyasla 24 kat, 2020’nin ikinci çeyreğine kıyasla %881 oranında daha çok benimseniyor.

  • Endeksin en üst sıralarında Vietnam, Hindistan, Pakistan gibi ülkeler yer alırken, Türkiye ilk 20 ülke arasında yer almadı.


  • Orta ve Güney Asya, Latin Amerika ve Afrika’daki P2P hacminin Batı Avrupa ve Doğu Asya gibi bölgelere kıyasla daha büyük olduğu, gelişmekte olan ülkelerde yaşayan insanların devalüasyon sebebiyle birikimlerini korumak istedikleri ve bu nedenle P2P platformlara yöneldikleri belirtildi.

  • Benimsenme endeksinde geçen yıl dördüncü olan ABD, bu yıl altıncı; sekizinci olan Çin ise on üçüncü oldu. Bu iki ülkedeki gerileme, ABD ile Çin’deki P2P hacminin internet kullanıcılarının sayısına olan ağırlığındaki düşüşe bağlanıyor.

  • Kripto paraların gelişmiş ülkelerde merkezi borsaların artan işlem hacmi ile büyümekte olan DeFi sektörü nedeniyle; gelişmekte olan ülkelerde ise P2P platformlar nedeniyle daha çok benimsendiği düşünülüyor.
Farklı kullanıcı grupları (büyük ölçekli kurumsal / kurumsal / profesyonel / büyük ölçekli bireysel / küçük ölçekli bireysel), farklı türlerdeki kripto para platformlarında (merkezi borsa / borsa / satıcı hizmetleri / P2P borsa) ne kadar pay sahibi? (Chainalysis)

Görsel: Pixabay (görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!