Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

G7 Üyeleri CBDC’ler İçin Kılavuz İlkeler Hazırlıyor -Japan Times

The Japan Times’ın pazartesi günkü haberine göre G7 üyeleri, dijital merkez bankası paraları (CBDC) için bazı kılavuz ilkeler belirlemeye hazırlanıyor.

Üyelerin hazırladığı taslak belgede, dijital merkez bankası parasının ulus düzeyinde bir konu olduğu, yine de uluslararası düzeyde belirlenecek “ilkelerin; şeffaflık, hukukun üstünlüğü, ekonomi yönetiminde güven gibi ortak değerlerin üstünde durarak ve ortak bir ilkeler kümesi oluşturarak, G7 bünyesinde ve onun ötesinde yapılan CBDC araştırmalarına kılavuzluk edebileceğibelirtiliyor.

Toplamda 13 maddeden oluşan listenin, çarşamba günkü G7 toplantısında görüşülmesi bekleniyor.

G7 üyeleri; oluşturulacak yeni ödeme sisteminin uygun bir şekilde regüle edilmesinin ve denetlenmesinin, vatandaşların kişisel verilerinin korunması için uygulanacak gizlilik standartlarının ve bu bilgilerin nasıl kullanıldığı konusunda şeffaf olmanın önemini vurguluyor.

Kyodo News tarafından incelendiği aktarılan taslak belgede, ulusal bir CBDC’nin yabancı bir ülkedeki vatandaşlarca yaygın bir şekilde kullanılmasının, parasal egemenlik üstündeki potansiyel etkileri ele alındı.

“Belli bir hükümetin CBDC’sinin yabancı ülkelerde kullanılması, diğer ülkeleri döviz ikamesi gibi sonuçlara karşı savunmasız bırakabilecekse de konuyla ilgili uluslararası örgütler aracılığıyla gerekli önlemleri almak için iş birliği yapmak, bunun negatif etkilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.”

Kılavuzda yer alan diğer ilkeler dolandırıcılıkla mücadele, finansal yaptırımların aşılması riskinin hafifletilmesi gibi başlıklar ile ilgili oldu.

ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Kanada’nın yer aldığı ve Avrupa Birliği’nin de temsil edildiği G7’nin hiçbir üyesi, dijital merkez bankası parası konusunda nihai bir karar almadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!