Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nijerya Merkez Bankası (CBN) Kripto İşlemlerine İzin Veren Dört Bankaya Para Cezası Verdi

Nijerya Merkez Bankası (CBN), kripto işlemlerine izin veren dört Nijeryalı ticari bankaya toplam 814.3 milyon Nijerya nairası (yaklaşık 2 milyon dolar) para cezası verdi.

Bloomberg‘in 6 Nisan tarihli haberine göre CBN, tüketicilerin kripto para birimlerinde işlem yapmasını yasaklayan düzenlemelere uymadıkları için AccessBank, United Bank for Africa, Stanbic IBTC Bank ve Fidelity Bank Nigeria‘a toplamda 814.3 milyon Nijerya nairası (yaklaşık 2 milyon dolar) para cezası verdi.

Merkez bankası, ülkenin varlık bakımından en büyük bankası olan Access Bank‘ı müşterilerin kripto hesaplarını kapatmadığı için 500 milyon Nijerya nairası para cezasına çarptırırken, United Bank for Africa‘yı bir müşterinin dijital para birimi işlemleri nedeniyle 100 milyon Nijerya nairası para cezasına çarptırdı.

Ayrıca Stanbic IBTC Bank‘a kripto işlemleri için kullanıldığı iddia edilen iki hesap için 200 milyon Nijerya nairası para cezası veren CBN, Fidelity Bank Nigeria‘ya ise 14.3 milyon Nijerya nairası para cezası verdiğini söyledi.

Haberde, merkez bankasının cezaları ülkenin finansal sistemine karşı oluşturduğu tehdit nedeniyle kripto para birimleri ticaretini engellemek amacıyla Şubat 2021‘de alınan kararlar kapsamında verdiği belirtildi.

Stanbic IBTC’nin CEO’su Wole Adeniyi, bir yatırımcı konferans görüşmesinde konuyla ilgili yaptığı açıklamada Stanbic IBTC’nin merkez bankasının emirlerine uymasına rağmen yaptırıma tabi olan işlemlerin sistemden tespit edilmeden geçmiş olabileceğini açıkladı.

Verilen cezalar, merkez bankasının ticari bankaların gözden kaçırmış olabileceği kripto para birimi işlemlerini tespit etme yeteneğine sahip olduğunu da ortaya koydu.

CBN, geçtiğimiz kasım ayında bankalara dijital para ticareti yaptığı iddia edilen iki kişinin ve bir şirketin hesaplarını kapatmalarını emretmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!