Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eski Goldman Sachs Yöneticisi: Ethereum ve Ripple, Uyumsuz Birer Senettir

Goldman Sachs eski yöneticisi Gary Gensler’e göre, Ethereum (ETH) ve Ripple (XRP) gibi alt koinler, kaydı yapılmamış birer senet olarak görülmeli.

Goldman Sachs’teki görevini tamamlamasının ardından Barack Obama yönetiminin ekonomi alanındaki ağır toplarından biri olarak işe başlayan Gensler, son olarak 2016’da Donald Trump’ın kazandığı Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçiminde, kaybeden taraf olan Hillary Clinton’ın kampanyasında ekonomiden sorumlu kişiydi. Amerikan basınında çıkan haberlere göre ise, Gensler yakın dönemde MIT’de Blockchain ile ilgili ders verecek.

Gensler, yaptığı açıklamasında Bitcoin’i ICO gibi bir organizasyon sonucunda dağıtılmadığı için senet olarak görmediğini belirtirken, aynı zamanda merkezi olmayan geliştiricileri olmasının da Bitcoin’i senet olmaktan çıkardığını ifade etti. Ancak öte yandan Gensler, ETH ve XRP’nin özellikle de XRP’nin, birer senet olduğu düşündüğünü de belirtti.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu CFTC’nin 2009’dan 2014’e kadar başkanlığını yapan Gensler aynı zamanda ABD Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu SEC’te de çalıştı ve bu iki kurum şu anda ABD’de kripto paralar ve ICO’lar konusunda hükümet ile birlikte karar veren kurum olma özelliğini taşıyor.

Bu iki kurumun kripto paraları yasal bir zemine oturtma yönünde yaptığı çalışmalar kendisine sorulduğunda ise Gensler, şu cevabı verdi:

”2018 hayli ilginç olacak. Yaklaşık binden fazla ICO ve bunları ticarete sunan 100’den fazla borsa, ABD yasaları ile nasıl başa çıkacağına ve onlara nasıl uyum göstereceğine karar vermek zorunda olacak.”

Gensler’in yaptığı açıklamanın Ethereum’da yankısı büyük olurken Gensler’e cevaben konuşan Ethereum vakfı başkanı Aya Miyaguchi, Amerikan basınına yaptığı açıklamada ”Vakfın  hiçbir şekilde Ethereum arz-talep dengesine müdahahele etmediğini ve kimseye Ethereum dağıtmadığını belirtirken, vakıf yönetiminin toplam Ethereum sayısının yüzde 1’inden daha az bir miktara sahip olduğunu ve bunun da sistemin diğer katılımcılarına kıyasla hayli düşük olduğunu belirtti.

Gensler yaptığı açıklamada Etherum’un koinlerinin madencilik ile çıkarılmasının şirketin lehine bir gelişme olduğunu doğrulasa da, yine de Ethereum Vakfı’nın 2014’ten önce koin satmasının problem  yaratacağını inandığını da belirtmişti.

Konuyla ilgili fikirleri alınan Ripple sözcüsü Tom Channick de Amerikan basınına demeçler vererek XRP’nin bir senet olmadığını bir kez daha vurguladı. XRP’nin Ripple ile farklarının bulunduğunu, ve Ripple şirketinden önce kurulduğunu belirten Chamnick, aynı zamanda XRP’nin yöneticilerine bir hisse ya da faiz vaad etmediğini de belirtti.

Ayrıca Gensler, yaptığı açıklamasında şu an için kripto para sahibi olmadığını ancak Blockchain sisteminin er ya da geç geleneksel ekonomik düzeni değiştireceğini belirtirken, bazı düzenlemelerin de şart olduğunu belirtti. Gensler şöyle konuştu:

”Eğer bundan 10 yıl sonra Blokchain, günümüz sisteminde önemli bir yer kaplamazsa, çok şaşırırım. Ancak bu bence gerçekleşecek fakat günümüzdeki projelerin birçoğu, ortada bile olmayacak.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment