Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Japonya’dan Kripto İçin Yeni Karar: Daha Katı Önlemler Uygulanacak!

Japonya 1 Haziran itibariyle kara para aklamaya yönelik tutumunu sertleştirerek, G-7 komitesi tarafından da desteklenen “Seyahat kuralı” uygulamasını devreye sokacak.

Japonya, kripto paralar aracılığıyla kara para aklamanın önüne geçmek için daha sıkı yöntemler uygulayacak. Yerel medya ajansı Kyodo News tarafından sunulan habere göre Japonya parlamentosu tarafından alınan bir karar doğrultusunda 1 Haziran itibariyle kara para aklama uygulamaları sıkılaştıracak. Karar, G-7 zirvesinde oluşturulan Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından yapılan bir çağrının ardından geldi.

Seyahat kuralı” olarak adlandırılan önlemler kapsamında kara para aklama karşıtı tutumun sıkılaştırılmasını ve Japonya gibi ülkelerin bu konuda örnek olmasını talep eden FATF, 3 bin dolarlık bir transfer limitinin altını çizdi. Hayata geçirilecek bu uygulama ile birlikte küresel standartlara dair bir çerçeve çizilmesi ve bu doğrultudaki entegrasyonun hızlandırılması amaçlanıyor.

Japonya parlamentosu tarafından 1 Haziran itibariyle yürürlüğe sokulacak kural dahilinde, 3 bin doların üzerindeki kripto para transferini işleyen herhangi bir finans kurumunun müşteri bilgilerini alıcı borsaya veya kuruma iletmesi gerekecek. İletilecek veriler arasında transferi gerçekleştiren şahısların adı ve adresi de yer alacak.

Seyahat kuralı, geçtiğimiz mayıs ayında Japonya’da düzenlenen G7 toplantısında küresel liderler tarafından gündeme getirilmiş ve bu kural komitenin ciddi desteğini almıştı. Kuralın asıl çıkış noktası olan FATF, 1989 yılında G-7 zirvesinde oluşturulan bir uluslararası kuruluştur. Kurumun temel amacı, terörizm finansmanı ve kara para aklama gibi mali suçlarla mücadele etmektir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!