Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Piyasasının İlkleri Piyasanın Büyük Çoğunluğunu Oluşturuyor

9 Mayıs’ta Dalia Araştırma tarafından yayımlanan bir raporda kripto para sahipliğinin şu anki durumu araştırıldı. Rapora göre kripto sahipliği ve eğitim, cinsiyet ve milliyete göre bilgi farklılığını gösteriyor.

8 Ülkeden Katılımcılarla Gerçekleştirildi

Yapılan analiz, “kripto para alırken farkındalık, bilgi ve alma niyetini ölçme” amaçlıydı. Bunu anlamak için en büyük kripto piyasasına sahip 8 ülkeden (ABD, İngiltere, Almanya, Brezilya, Japonya, Güney Kore, Çin ve Hindistan) 29.000 online kullanıcı ile anket yapıldı.

Bu anket, katılanların %75’inin kripto paralar hakkında bilgi sahibi olduğuna işaret etmesine rağmen, kripto paranın gerçekten ne olduğunu bilen %50’lik bir grup olduğunu ortaya çıkardı.

Güney Kore En Başta

Hem farkındalık hem de bilgi konusunda en yüksek orana Güney Kore sahipti (%87, %60). Onun arkasında da %83 ve %61 ile Japonya geliyor.

Araştırma, ortalama olarak sadece %4′lük bir kısım ilerdeki 6 ay içerisinde bir kripto para edinmeyi düşünüyor. Satın alma niyetlerine bakıldığında, %3 ve %2 oranla Japonya ve Güney Kore en düşük rakamlara sahip.

Kripto para sahibi katılımcıların oranı satın almak isteyenlerinkinden fazlaydı. Japonya, sahiplikte %11 oranıyla 1. sırada, dünyadaki ortalama ise %7. Kripto karşıtı düzenlemeler yapan Çin ise %3 ile en düşük sahiplik oranına sahip.

Analistlere göre kripto paraya sahibi kişi sayısının kripto para sahibi olmayan ama olmak isteyen kişi sayısından daha fazla olması, kripto paraları “erken zamanlarda desteklemeye başlamış kişilerin bu yolda ilerlemeye devam ettikleri” anlamına gelebilir

Rapor ayrıca, kripto para hakkında bilgili olma konusunda erkekler %11 oranıyla önde geldiğini gösteriyor. ABD, İngiltere, ve Almanya, Asya ülkeleriyle karşılaştırıldığında, %19 oranıyla daha yüksek cinsiyet farkına sahip. Asya ülkelerindeyse bu sayı tek haneli rakamlarda. Kripto para sahipliğine göre de bu rakam değişiyor: ABD’de %13, Çin ve Hindistan’da ise %4.

Anketin bir diğer gösterdiği veriye göre, eğitim oranı yükseldikçe kripto sahipliği de aynı oranda artıyor. Daha eğitimli bir ülkede bu oran %12 iken, eğitim oranı düşük olan bir yerde %4. Aynı zamanda satın alma niyeti ve kripto para bilgisi de aynı şekilde değişim gösteriyor. (%67 ile %33.)

Dalia Araştırma Merkezi’nin bulguları, önceden yapılan anketlerle birkaç oran noktasında birleşiyor. Nisan ayında, Japonya’da iş adamları için yapılan bir yayımlamada, 25-30 yaşları arasındaki Japon erkeklerin %14‘ünün kripto para sahibi olduğu anlaşılıyor. Şubat’ta Alman Federal Bilgi Teknolojileri, Telekomünikasyon ve Yeni Medya derneği tarafından yapılan bir anket, Almanların %64’ünün Bitcoin hakkında bilgisi olduğunu gösteriyordu.

Raporda ayrıca, BTC Wall St. Analisti Nick Colas‘ın kripto paraların benimsenip benimsenmeyeceği konusundaki karamsar görüşleri de belirtildi. Halk tarafından ilginin düştüğü görüşlerini, Bitcoin’in Google’da daha az aratılması ve düşük kripto cüzdanı büyümesi gibi belirtileri göstererek destekledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment