Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CEO’su Kayıp Projede Şimdi de 130 Milyonluk Kaos: 2 Altcoin Fiyatı Çakıldı!

Cross-chain protokolü Multichain (MULTI) köprüsünde yaşanan yüz milyonlarca dolar değerindeki anormal kripto para çıkışı hack söylentilerini beraberinde getirdi.

Multichain’in Fantom köprüsünden 130 milyon dolardan fazla varlığın çekilmesiyle birlikte hack iddiaları alevlendi. Blockchain güvenlik şirketi PeckShield 6 Temmuz tarihinde yaptığı paylaşımda, yaşanan yüklü transferlere dair uyarıda bulunan ilk isimlerden biri olurken yatırımcılar arasında kısa süreli panik yaşandı.

Kısa süre önce yaşanan olayda 58 milyon USD Coin (USDC), 1.020 WBTC, 7.200 WETH, 10 milyon WOO ve 4 milyon DAI olmak üzere 130 milyon dolardan fazla varlık Multichain köprülerinden anonim cüzdanlara transfer edildi.

Etherscan verilerine göre bu kripto paraların hiçbiri ilk aktarıldıkları cüzdan dışında bir yere taşınmadı ya da satış için herhangi bir girişim olmadı.

Multichain ekibi fon hareketliliğinden kısa bir süre sonra durumun farkında olduklarını belirtirken araştırmaların devam ettiğine dair temkinli bir açıklamayla yetindi. Gelen tepkiler ve geçen saatler üzerine ikinci bir açıklamada bulunan ekip, Multichain hizmetlerinin durdurulduğunu açıkladı:

Multichain hizmetleri şu anda durduruldu ve tüm köprü işlemleri kaynak noktalarında takılıp kalacak. İşlemlerin ne zaman devam edeceğine dair net bir zaman veremiyoruz. Lütfen cross-chain köprüleme hizmetini kullanmayın. Tüm kullanıcıların Multichain hizmetlerinin kullanımını askıya almaları ve Multichain ile ilgili tüm sözleşme onaylarını iptal etmeleri önerilir.

Öte yandan Loki Zeng isimli bir kripto para analisti ise yaşananların bir hack olmadığını söyledi. Analist dayanak noktası olarak ise varlıkların parça parça ve acele edilmeden gönderilmesini gösterdi.

Multichain ekibi, yaklaşık 1 ay önce protokolde yaşanan sorun esnasında CEO Zhaojun ile iletişim kuramadıklarını bildirmişti. O günden bu yana henüz bir haber alınamaması olayları daha da karmaşık hale getirirken CEO’nun bir soruşturma altında olduğu iddia edildi.

MULTI ve FTM fiyatında düşüş

Hack iddialarına paralel olarak MULTI fiyatında da düşüş yaşandı. MULTI, 3,05 dolardan haberler ile birlikte %20 geri çekilme yaşayarak 2,41 dolara gerilerken olayın Fantom köprüsünde gerçekleşmesinden dolayı FTM fiyatı da durumdan negatif etkilendi. FTM, kısa sürede %15 değer kaybederek 0,30 dolardan 0,26 dolara düştü. CoinGecko verilerine göre yazım esnasında MULTI 2,64 dolardan, FTM ise 0,27 dolardan işlem görüyor.

Söz konusu yüz milyonlarca dolarlık bu transferlerin ardından Fantom ve diğer köprü ağları arasında da fiyat farkları oluştu. Fantom ağındaki 1 USDC, yaşanan durum ile birlikte Binance Smart Chain (BSC) ağında 0,9 USDC ve Polygon (MATIC) ağında 0,88 USDT‘ye tekabül ediyor.

Binance kararından sadece bir gün sonra

Binance, 5 Temmuz günü daha önce askıya aldığı MultiChain köprülü 8 token’ın bazı ağlardaki para yatırma ve çekme işlemleri için desteği sonlandıracağını söylemişti. Yaşanan fon hareketliliğinin Binance’in duyurusundan 1 gün sonra gerçekleşmesi dikkat çekti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!