Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tayland Kripto Paralar İçin Yeni Yasal Düzenlemeler Getirdi

Bangkok Post tarafından 13 Mayıs günü yapılan habere göre Tayland‘da kripto para düzenlemelerine yönelik yeni bir Kraliyet kararnamesi getirildi. Dün ülkedeki Royal Gazette tarafından yayınlanan yüz bölümlük yasa kripto paraları “dijital varlıklar ve dijital tokenlar” olarak tanımlıyor ve bu varlıkları Tayland Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu’nun (SEC) yetki alanına sokuyor.

Bangkok Post tarafından yapılan habere Tayland’ın Maliye Bakanı olan Apisak Tantivorawong’un yaptığı bir açıklamaya yer veriliyor. Maliye Bakanı tarafından verilen demece göre kripto paralara yönelik getirilen bu yeni düzenlemeler kripto paraların veya ICO’ların yasaklandıkları anlamına kesinlikle gelmiyor.

Yürürlüğe sokulan Kraliyet kararnamesi doğrultusunda dijital varlık veya dijital token satıcıları, 90 gün içerisinde SEC’e kayıt yaptırmak durumundalar. Yerel kaynaklara göre eğer Tayland’da dijital para satıyorsanız ve 90 gün içerisinde SEC’e kayıt yaptırmazsanız, gerçekleştirdiğiniz satım işleminin iki katına kadar varan veya en az 500,000 baht (yaklaşık 16 bin dolar) gibi bir para cezası ödeyebilirsiniz.

Ülkedeki Maliye Bakanlığı ve SEC bundan böyle kripto paraları ve ülkedeki kripto para borsalarını kapsayan yasal düzenlemeleri çok daha kapsamlı hale getirecekler.

Maliye Bakanı Tantivorawong, alınan bu önlemlerin tamamen yatırımcıyı koruma ve getirilen yeni düzenlemeler sayesinde kripto paraların para aklama ve vergi kaçakçılığı gibi yasa dışı faaliyetlerde kullanılmalarını önleme amacıyla alındıklarını belirtti.

Söz konusu Kraliyet kararnamesi aslında bu yılın Mart ayında bir tasarı olarak gün yüzüne çıkmıştı ve kararname üzerinde o zamandan bu yana belli geliştirmeler yapılıyordu. Tayland’ın merkez bankası ülkede kripto paraları kapsayan yasal düzenlemelerin henüz tam olarak belli olmamalarını gerekçe göstererek ülkedeki yerel bankaların kripto para ticareti / yatırımı yapmalarını yasaklamıştı. Merkez bankasının bu kararı aldığı dönemlerde Tayland Dijital Varlık Borsası (TDAX) da ICO ticaretini ve desteğini geçici olarak askıya almıştı. Ancak alınan bu kararlar hiçbir şekilde kripto para borsalarını kapsamıyorlardı ve dolayısıyla ülkedeki borsaların genel olarak serbest olduklarını söyleyebiliriz. Mart ayının sonlarında da Maliye Bakanlığı tarafından bir açıklama yapılmış ve kripto paraları kapsayacak olan vergilendirmeler duyurulmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment