Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Steve Wozniak: Blockchain Abartılmış Bir Balondur

Aslında teknolojiyi merkezileştirerek milyarlarca dolar kazanan bir şirketin kurucu ortağı dün katıldığı program esnasında merkeziyetsiz blockchain teknolojisine ‘abartılmış bir balon’ yaftasını uygun gördü.

Apple kurucu ortağı Steve Wozniak, New York‘da düzenlenen NEX teknoloji konferansında sahne aldı ve blockchain ile Bitcoin hakkında konuştu. CNBC‘nin haberine göre, endüstri içerisinde yaşanan şimdiki heyecan ve ilginin dot.com balonuna benzer olduğunu belirtti ve şunları ekledi:

”O da bir balondu (Dot.com), ve ben bunun blockchain için de geçerli olduğunu düşünüyorum.”

Kendisi daha sonra iyi doksanlı yıllarda iyi niyetlerle internet trenine binen bir kaç şirketten söz edip bunların nasıl battığını açıkladı ve bu durumun geçtiğimiz yıl içerisinde batan bir kaç ICO projesi ile bağdaştırılabileceğini belirtti. Wozniak abartılmış balon teorisini şu şekilde açıkladı:

”Eğer bugüne bakıp internet ile alakalı her şeyin şu an gerçekleştiğini söylerseniz tamam bunu anlarım ama süreç gerçekten zaman aldı. Bu durum bir gün içinde değişmez. Gerçekten iyi olan bir çok blockchain projesi uzun dönemde stabil olabilme konusunda hazırlıksız yakalanarak kendilerini yakabilirler.”

Ancak Wozniak geçen sene elindeki bütün Bitcoin’leri sattığını da kabul etti.

”Birden bire fiyat tamamen düştü sonra tamamen yükseldi. Korktum ve bir bitcoin hariç elimdeki her şeyi sattım.”

Steve bunlara ek olarak Ethereum’un programcılara sunduğu kendi merkeziyetsiz uygulamalarını geliştirme olanağı ile, bu süreci atlatma konusunda bir adım önde olduğunu da ifade etti.

Merkeziyetsiz uygulamaların konseptinin tamamı, Apple’ın tam kontrol üzerine odaklı temel görüşüne ters düşmekte. Apple standart olmayan kuralları ile tüketicileri kendi eko sistemine hapsederek hem ürünleri üzerinde hem de ürünlerini satın alanlar üzerinde sıkı bir kontrol sağlayabiliyor.

Bu merkezi sistemlerin en mükemmel örneklerinden birisi: Kullanıcıları hiç bitmeyen bir gereksiz güncellemeler döngüsüne alıp, onları hep daha pahalı ve yeni olanı almaya itmek.  Firma çok yakın bir tarihte, kullanıcıları yeni cihazlar almaya yönlendirmek için sıkıntısız çalışan cihazları kasıtlı olarak yavaşlatmaya yönelik güncellemeler yaptığı nedeniyle açılan davalar ile karşı karşıya kalmıştı. Eğer bu durum da teknolojinin merkezileşmesi değilse, başka ne buna örnek olabilir ki?

Bir çok kişi yeni yeni gelişmekte olan Blockchain ve kripto para endüstrisini yaklaşık beş yıl hayatta kalabilen dot.com balonuna benzetmekte. Kullanıcılar Apple, Google, Facebook vb. merkezi ve kısıtlayıcı uygulamalardan kurtulmak istedikçe, merkeziyetsiz uygulamaların balon olup olmadığı tartışmaya bile açık olmamalı.

Kaynak: CNBC

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Vay Ayı Vay
    Posted 27 Haziran 2018 - 17:49 17:49

    Anladık şerefsiz adam bitcoin bir balon, sen de bir ayısın.

Leave a comment