Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsviçre Blockchain Oylama Platformunu Denemeye Başladı

İsviçre‘nin kendine has Kripto Vadisinin kalbinde yer alan Zug kasabası, gelecek yıllarda halk oylamaları için kullanılabilecek blockchain temelli oylama sisteminin ilk denemelerine başladı

25 Haziran ile 1 Temmuz arasında gerçekleşecek olan bu deneme süreci, insanların kasaba festivallerindeki havai fişek gösterilerini görmek isteyip istemeyeceği ve buna benzer çok kritik olmayan konularda, bağlayıcı olmayan fikir bazlı bir anket gerçekleştirecek. Bu denemenin amacı sistemin çalışıp çalışmadığını görüp, herhangi bir sorun varsa bu sorunları çözmek.

Zug belediye başkanı Dolfi Müller medyaya blockchain oylama sistemini tanıtıyor.

Zug belediye başkanı Dolfi Müller gelecekte kasabanın merkeziyetsiz bir şekilde verileri depolayan ve dağıtan blockchain teknolojisinin daha farklı alanlarda kullanılabileceğini ifade etti.

”Kim bilir belki beş veya on yıl içerisinde blockchain oylama için bile kullanılabilir. Herkesin blockchain veya sanal oylama hakkında umudu yok ancak ben kişisel olarak bunun bir potansiyele sahip olduğuna inanıyorum.”

Ancak Zug yetkililerinin ciddi bir şekilde blockchain oylama sistemini kullanmayı düşünmeleri için, öncelikle bu deneme sürecinini başarılı bir şekilde tamamlanması gerekmekte.

Eğer deneme süreci başarılı olursa, bu sistem İsviçre’nin direkt demokrasi sistemi hakkında önemli kullanımlara yol açabilir. Hükumet eyaletlerin 3’te 2’sinin önümüzdeki yılın sonuna kadar sanal oylama sistemine geçmesini istemekte ama bunun illa blockchain kullanımı yapılarak hayata geçirilmesi şart koşulmuyor.

Blockchain Hükümet Birliği

Müller blockchain’in diğer sanal oylama sistemlerine göre daha kapsamlı bir güvenlik sağladığına inanıyor. Ki bu güvenlik içerisinde hacklenmelere ve kişisel verilerin yanlış kullanımına dair daha üstün koruma da yer almakta. Zug otoriteleri Pazartesi günü yaptıkları açıklamada, Blockchain’in merkeziyetsiz doğasının, hackerların erişebileceği ve değiştirebileceği tek bir oy sonucu bile olmadığı anlamına geldiğini ifade etmişti.

Sistem buna ek olarak kullanıcılara kendi oy verileri hakkında tam kontrol ve kendi kişisel oylama tercihleri konusundaki izleri silme fırsatlarını vererek, daha iyi bir seçmen anonimliği sağlıyor. Uzmanlar bu yöntemlerin kolektif sonuç ortadan kaldırılmadan kullanılabileceğini düşünüyor.

Seçmenler sisteme geçen senenin Kasım ayında üretilen ve şu an 240 kayıtlı kullanıcıya sahip olan  Zug’un blockchain eID sistemi ile erişebilecek. Oy kullanabilecek diğer bütün seçmenler de deneme periyotu boyunca kendi eID’lerini üretebilecekler. Sistem buna ek olarak Zug’un blockchain bisiklet kiralama ve kütüphane hizmeti servisi için de kullanılacak.

Bütün bunlara rağmen blockchain teknolojisi hala gelişim aşamasında ve bu gibi aktif koşullarda çok nadir test edildi. Hükumetin blockchain içermeyen sanal oylama sitemi bile İsviçre’nin bu yeni direkt demokrasi sisteminin zarar vermeye çok açık olduğunu düşünen kişiler tarafından politik ortamlarda çok fazla eleştiri almıştı.

Müller konu hakkında şunları ifade etti:

”Bütün toplumlarda olduğu gibi, daha açık görüşler insanlar ve daha muhafazakara insanlar bizde de bulunuyor. Daha çok insanı açık görüşlü olma konusunda ikna etmeyi umuyoruz.”

Zug oy sistemi Lucerne‘nin University of Applied Sciences and Art ve İsviçre dışında hizmet veren uluslararası bir IT firması olan Luxoft tarafından ortaklaşa geliştirildi. Luxoft buna ek olarak İsviçre menşeli bir ”Blockchain Hükümet Birliği” oluşturmayı planladığını duyurdu. Luxoft’un açıklamalarına göre bu birlik hükümet boyutundaki kurumlar için blockchain uygulamaları geliştirip tanıtacak. Birlik ürettiği fikirleri açık kaynaklı domainlere yerleştirerek insanların bu kodları denemesine ve geliştirme önermelerine olanak sağlayacak.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment