Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC Başkanı Gensler Kripto Paralara Sert Vurdu: Para Birimi Olmaları Mümkün Değil!

SEC Başkanı Gary Gensler, kripto paralar hakkında verdiği demeçle gündem oldu.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, kripto paraların regülasyonu konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Gensler, New York Üniversitesi Hukuk Enstitüsü’nde düzenlenen bir etkinlikte, kripto paraların çoğunlukla bir yatırım sözleşmesi olarak kabul edildiğini ve mevcut yasal çerçevelerin bu varlıkları denetlemek için yeterli olduğunu vurguladı.

Gensler, SEC’in, kripto endüstrisinde dolandırıcılık vakalarının arttığına dikkat çekerek, yatırımcıların korunmasının kritik öneme sahip olduğunu söyledi.

Etkinlikte, eski SEC Komiseri Robert Jackson Jr., Gensler’e kripto para birimlerinin mevcut düzenlemelere nasıl uyum sağlayacağı konusunda sorular yöneltti. Jackson, 1946 tarihli Howey Testi’nin kripto teknolojisine uygun olup olmadığını sorguladı.

Gensler, bu yasanın hala geçerli olduğunu ve yatırımcıların korunması için önemli bir araç olduğunu savundu:

Yasalar, halkın neye yatırım yapmak istediğini belirlemesine olanak tanır. Ancak şeffaflık ve açıklamalar her zaman gereklidir.

Gensler ayrıca, Bitcoin ve diğer kripto paraların geniş çapta bir ödeme aracı olarak kullanılmasının olası olmadığını belirtti. Kripto paraların daha çok bir değer saklama aracı olarak görüleceğini söyleyen Gensler, şu ifadelere yer verdi:

Binlerce yıldır tek bir coğrafi ekonomik devlette genellikle tek bir para birimi kullanılır. Kripto paralar da bu yapının dışına çıkamayacak.

Kripto endüstrisindeki dolandırıcılık ve hileli faaliyetlere değinen Gensler, sektördeki birçok önemli ismin ya hapiste olduğunu ya da iade edilmeyi beklediğini belirtti.

Kripto paralar dolandırıcılık için kullanılıyor

FBI raporlarına göre kripto dolandırıcılığı kaynaklı kayıpların geçen yıl %45 oranında arttığını hatırlatan Gensler, sektörde daha fazla düzenleyici çerçeveye ihtiyaç duyulmadığını söyledi. “Mevcut yasalar yeterli. Sadece yasayı sevmemek, onun var olmadığı anlamına gelmez” diye ekledi.

Son olarak, bir öğrencinin SEC’in kripto varlıkların menkul kıymet olarak tanımlanmasıyla ilgili daha net bir tavır alıp almayacağına dair sorusuna yanıt veren Gensler, “SEC yıllardır bu konuda tutarlı bir sesle konuştu ve mahkemeler de aynı şekilde karar verdi” dedi.

Kripto varlıkların para birimi olarak kullanılma ihtimalini düşük gördüğünü belirten Gensler, “Bu varlıkların değerini göstermesi, şeffaflık ve kullanım yoluyla olacak” diye vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!