Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Haftaya Başlarken Genel Bitcoin Analizi: Profesyonellerin Gözünden

Profesyonellerin Gözünden 2018 – 2020 – 2025  Bitcoin Fiyat Analizi

Bitcoin ve kripto paralara hakimiyetleriyle bilinen bazı insanların kısa ve uzun vadede Bitcoin fiyatlarının nereye gideceğine dair ön görülerini içeren bir yazıdır. Keyifli okumalar dilerim.

BTC geçtiğimiz Aralık ayında 20.000 dolar zirvesine dokunan kadar birçok kişi ve konunun uzmanı özellikle 2012, 2013 ve 2015 yıllarında BTC’ye yatırım yapmak için çok geç kalındığını söylemişlerdi. Bununla beraber BTC’nin hala astronomik rakamlara ulaşacağını ve yatırım için geç kalınmadığını söyleyenler de önemli bir çoğunluğu oluşturuyor.

O zaman biz de içinde bulunduğumuz 2018 yılının bu aylarından sonra Bitcoin’e yatırım yapmak için geç mi kalındığını yoksa hala bizi büyük fırsatların mı beklediğini anlamaya çalışmak için bir dizi fiyat analizi yapalım.

2010 Yılı BTC – Hayaller ve Gerçekler

Bitcoin fırsat trenine zamanında binip elde ettikleri serveti ballandıra ballandıra anlatan birçok insana rastlamak mümkün. 2009 yılında Norveç’te yaşayan Kristoffer Koch 27 $’lık bir BTC yatırımı yaparak dolar milyoneri olmuştu. BTC, Ocak 2009’da ortaya çıktığında sadece birkaç sent değere sahipti. Koch, 27 $ ile 5.000 adet BTC satın almıştı.

BTC kullanılarak yapılan ilk alış veriş olarak bilinen pizza olayına ekonomik açıdan bir bakalım.

2010 Mayıs ayında Laszlo Hanyecz sadece iki dilim pizza için tam 10.000 BTC ödeme yapmıştı. BPI yani Bitcoin Pizza Indeks’ine göre bu ödemenin şu anki değeri 64 milyon dolar.

Bitcoin’i doğduğu günden bu zamana kadar defalarca öldürmeye, onu yok etmeye çalışanlar oldu. Ama her seferinde BTC bu saldırılardan canlı çıkmayı başardı. Örneğin 2011 yılında Forbes yazarı Tim Worstall “Bitcoin’in Sonu” isimli bir makalesinde BTC’nin 17$’lık değerinin Japon borsasında sent’lere düşeceğini çünkü BTC’nin yeterince likitide olmadığını ve çok sayıda güvenlik sorununa sahip olduğunu yazmıştı.

2015 Yılı BTC – Hayaller ve Gerçekler

BTC neredeyse %40’lık bir artışla 2015 yılında bilinen tüm geleneksel para birimlerini hızlı bir şekilde geride bırakmayı başardı. Fakat 2014 yılında BTC ile ilgili bir dizi kasvetli tahminler yapılmıştı. Çünkü BTC o yılı (2014) %56’lık bir gerilemeyle kapatmıştı.

2015, BTC için birçok şirketin ödeme kabul etme yöntemi olarak kullanılacağının açıklandığı bir yıl oldu. Ardından uzun zamandır beklenen PayPal ve Western Union işbirliği kripto paralar için bulunmaz bir fırsat oldu. Bunu 2016 yılındaki %75’lik etkileyici bir büyüme takip etti. Bu büyümenin sebepleri; 2016 yılında yapılan ve adına “yarı yarıya” denilen BTC ödülleri üzerindeki değişiklik ile istikrarın sağlanması, büyüyen ticaret hacmi ve blockchain teknolojisinin yaygınlaşmasıydı.

Tüm bu yaşananların BTC fiyatlarına etkilerinin ardından,

2018 BTC Fiyat Tahmini Ne Olur?

Yılın ilk yarısı bittiğine göre BTC’nin mevcut durumunu değerlendirmek gerekir.

Piyasada ayı hakimiyeti olmasına rağmen herkes gelecekte BTC fiyatının ne kadar yükseleceğini merak ediyor. Kripto para toplam piyasa değeri 2017’den bu yana ilk kez 200 milyon doların altına indi.

Peki BTC bu yıl yeni bir patlama yaşar mı?

Kişisel düşüncem 30 Eylül’de verilecek SEC* kararına kadar yaşamayacağı yönünde. Bir başka deyişle 2018’de büyük bir boğa hakimiyeti görmeyeceğiz. Çünkü, eğer tarih kendini tekrar ediyorsa; 2014-2015 yıllarında yaşanan uzun soluklu düşüşte olduğu gibi 2018 yılında da uzmanlar benzer bir düşüş trendini yaşadığımızı ifade ediyorlar. Buna ek olarak sürekli artan madencilik zorluğu madenciliği karlı olmaktan neredeyse çıkardı. Bu yüzden madenciler BTC’yi elde tutmak yerine satmayı tercih ediyorlar. Ayrıca daha önce SEC tarafından Bitcoin ETF’nin** ret edilmesi ve yatırımcıların ilgisinin azalması da boğa hakimiyetine geçişi zorlaştırıyor. Örneğin yatırımcı ilgisinin azalışını Google Trends ile anlamak mümkün. Google’da BTC aramaları 2018 yılında büyük düşüş kaydetti.

Yukarıdaki gerçekleri göz önüne aldığımızda 2018 içinde büyük bir artış olmayacağı ve fiyatların belli seviyelerde genel bir ralli yapacağı ortaya çıkıyor.

Gelin şimdi de tüm bu öngörülerin dışında çok farklı öngörülere sahip önemli bazı isimlerin düşüncelerine göz atalım.

* Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Amerika Birleşik Devletleri’nde menkul kıymetler ve borsaları denetleyen bir kuruluştur.

**ETF: Exchange Traded Fund, yani borsa üzerinden alım satımı yapılabilen yatırım fonları.

2018 Sonunda BTC 50.000$

BitMex CEO’su Arthur Haynes’e göre 2018 yılında BTC astronomik rakamlara ulaşacak. Her ne kadar çok cesurca bir öngörü olsa da, Haynes bu yıl yaşanan düşüşü önceden tahmin edebilen nadir birkaç kişiden birisidir.

Dikkat çeken bir diğer öngörü de, finder.com üzerinden yapılan aramaların sonuçlarına göre uzmanların 2018 sonunda BTC fiyatının 44.000$ olacağını söylemesi. Ancak bu rakam Ocak 2018 aramalarına göre derlenen bilgilerden elde edilen sonuçlar idi. Mayıs ayı derlemesine göre 31.000$, Temmuz ayı derlemesine göre 21.000$ ve son olarak Ağustos ayı derlemesine göre bu rakam 19.000$ civarında olacak.

Bitcoin 2019?

Dünyanın ilk kripto para odaklı yatırım firması olan Pantera Capital’e göre BTC 2018 sonuna kadar yeni bir zirveye ulaşıp 21.000$’ı görecek. Bitcoin konusunda son derece iyimser ve yüz güldüren tahminlere sahip olan firma 2019 yılında ise BTC fiyatının 67.000$ olacağını öngörmekte. Bu büyük rakamlı öngörünün nedeni olarak Pantere Capital CEO’su Dan Morehead, BTC’nin bir menkul değer olarak işlem göreceği ve menkul kıymet saklama firmalarının bu işe balıklama atlayacağını düşünmesi.

Bitcoin 2020?

Ünlü BTC vaizi John McAfee, merkeziyetsizliğin daha da büyüyeceği ve Bitcoin fiyatının 2020 yılı içinde 1 milyon dolara ulaşacağını söylüyor. Bir önceki tahmini 500.000$ olan McAfee’nin  her ne kadar BTC tahminleri insana “keşke” dedirtse de bir başka tahmin de şöyle.

Pfefler Capital’in yatırımcılarından olan John Pfefler, BTC’nin yakın gelecekte 750.000$’a göz kırpacağını belirtiyor ama bunun tam olarak ne zaman gerçekleşeceğiyle ilgili bir öngörüde bulunmuyor. Pfefler’e göre BTC, altının yerini alacak ve altın gibi depolanması zor olmayacağından daha çok tercih edilecek.

Bitcoin 2025?

PayPal yöneticisi Wences Casares, BTC’nin 2025 yılına kadar 1 milyon $’ı görme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor. Ayrıca Casares insanların net gelirlerinin %1’ini BTC’ye yatırmaları gerektiğini ve 10 sonra ne olacağını izlemeleri gerektiğini teşvik eden açıklamalarda bulunuyor.

İlk Snapchat yatırımcısı olan Jeremy Liew Cacares gibi 2025 yılında BTC’nin çok muazzam rakamlara ulaşacağından emin olduğunu söylüyor.

Bunlara ek olarak birkaç kripto para profesyonelinin söylediklerine bir göz atacak olursak;

Tom Lee

Kripto paraların geleceği konusunda son derece iyimser olan analist, BTC fiyatı konusunda bir rakam vermese de BTC’nin baskınlığının kripto piyasasında her geçen gün arttığını ve bunun gelecekte büyük bir boğa çıkışına neden olacağını ancak bu yıl BTC’nin aynı fiyat aralığında dolaşacağını söylüyor.

Chamath Palihapitiya

Social Capital’in kurucusu BTC’nin önümüzdeki üç veya dört yıl içinde 100.000$’ göreceğini ayrıca 1 milyon dolar gibi bir marka değerinin olacağını ve hatta 2030 ve 2040 yılları için de fiyat tahminlerinde bulunabileceğini belirtmekte.

Ran Neu-Ner

Onchain Capital’in CEO’su CNBC röportajında, kripto paranın henüz ana para olarak kabul edilmediğini ancak birkaç yıl içinde BTC’nin altından daha çok rağbet göreceğini söylüyor.

Sonuç Olarak

Hem en dip noktalar hem de en yüksek fiyat tahminleri üzerinde durduk ama burada bir mantık zeminine de ihtiyacımız var. Bunun için bugün BTC fiyatı üzerinde en büyük etkiye sahip olan faktörleri göz önüne almamız gerek.

Uzun zamandır beklenen ve 30 Eylül’de açıklanacak olan SEC kararına kadar fiyatlarda büyük bir değişiklik beklenmiyor. Söz konusu açıklama BTC fiyatını ya uçuracak ya da dip seviyelere çekecek. O zamana kadar fiyat belli bir aralıkta seyretmeye devam edecek.

Uzun vadeli tahminler son derece belirsiz ve güvenilmez olsa da daha fazla şirketin BTC’yi benimsemesi 1 milyon dolar gibi beklentileri arttırmaya devam edecektir.

Bekleyip görmekten başka yapabileceğimiz bir şey olmamasına rağmen 30 Eylül’den sonraki olası çılgın artış yeni zenginler doğuracağı gibi olası dip seviyeler ise yeni alım fırsatlarına neden olacak. Her iki durumda da kişilerin kendi analizlerini kendileri yapmayı öğrenmeleri, başkalarına bağımlı kalmamaları, sosyal medyada coin haberi peşinden koşmamaları için önerim;

bitcointeknikanaliz.com

teknikanalizegitim.com

Sevgi ve Saygıyla.

Taner BOZKURT

UYARI: Yukarıda belirtilen fiyat ve analizler bir yatırım tavsiyesi değildir. Piyasaya genel anlamda bir bakış açısı sunması amacıyla hazırlanmıştır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • tozbezi
    Posted 25 Ağustos 2018 - 18:56 18:56

    emeğinize sağlık,teşekkür ederim

Leave a comment