Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Twitter Bitcoin’den Sonra CBOE’nin Çöküşünü Eleştirdi

CBOE’nin uzun süredir beklenen Bitcoin vadeli(futures) işlemleriyle birlikte alım satım platformu açıldıktan sonra 1 saat bile geçmeden yoğunluktan dolayı çöktü. Bazı kullanıcılar her ne kadar Wall Street şirketlerinin sunucuları güçlüdür dese de çoğu kripto para tutkunu bunun geleceğini görebiliyordu.

Ana akım finansal kuruluşlar bir süredir kripto paralara özel kurulan borsaların sunucularının çok zayıf olduğunu düşünerek alay ediyordu. Özellikle son iki haftadır artan Bitcoin farkındalığı yüzünden borsalar, karşı karşıya kaldıkları erişim talebinden dolayı zor günler geçiriyorlardı. Şimdiyse aynısı dün akşam Bitcoin futures işlemlerini kullanıma sunan CBOE’nin başına geldi.

Ne olursa olsun, futures işlemlerinin açılması kripto para piyasasına oldukça olumlu bir hava kattı diyebiliriz.

Tabii ki yaşanan bu olaylara sosyal medyadaki kullanıcılar da sessiz kalmadı. Wall Street’ten olsun olmasın, her türlü kripto para kullanıcısı CBOE hakkında bir şeyler söyledi.

Wall Street’te oldukça ünlü bir isim olan Ronnie Moas, Amazon’un 1997’deki halka açılışından bahsetti ve dotcom balonunu nasıl başarıyla atlattığını belirtti. Bununla birlikte Bitcoin’in 100,000$ olabileceğini de hatırlattı.

“Amazon hisselerinin fiyatı düşürülmeye çalışılmıştı, buna rağmen fiyat 1997‘de 40$‘ken bugün 1200$. Ben New York’tan gelebilecek fiyat manipülasyonları hakkında endişeli değilim. BTC şu anda 270 milyar $‘lık bir piyasa değerine sahip ve 180 ülkenin para birimi arasında 20. sırada. Bitcoin şu anda manipüle etmesi oldukça zor bir noktada. Ya 100,000$‘a gidecek ya da hiçbir yere.”

Bu kullanıcı ise CBOE’de Bitcoin futures işlemi gerçekleştiren ilk insan olduğunu iddia etti:

“Dünya’da Bitcoin futures işlemi yapan ilk kişi bendim. Kaybettiren bir işlemdi, ama ilk işlemdi!”

Ünlü İsimler Bile İşin İçinde

James Woods adlı Amerikan aktör ise son zamanlarda Bitcoin hakkında yorum yapan ünlü kişiliklerden bir tanesi. Kendisi geçmişte Bitcoin hakkında şüpheli ve dikkatli söylemlerde bulunmuştu.

“Kayıtlara geçilsin, ben Federal Rezerv (FED) konseptine de hiçbir zaman güvenmedim. Ben sadece somut ve gerçek değeri olan şeyleri severim. Ama ben yaşlı ve kesinlikle eski kafalıyım. Bu yüzden Bitcoin hakkında yanlış düşündüğümü söylemekten mutluluk duyuyorum. Ne olursa olsun, buna hiçbir zaman dokunmayacağım.”

Finansal yorumcu ve yayıncı Brian Kelly ise CBOE’de listelenen ilk 3 futures sözleşmesinin ekran görüntüsünü almayı başarmış:

“Bitcoin futures sözleşmelerinin bir ekran görüntüsü. Tarihe geçecek bir gün!”

Online Bitcoin yorumcusu Trace Meyer ise CBOE ve Coinbase’de yaşanan erişim sorunlarına değindi, ama Bitcoin ağının sağlam olduğunu da ekledi:

“Bitcoin futures işlemleri 15 dakika önce yayınlandı. CBOE’nin websitesine erişilemiyor. Coinbase de aynı durumda. Birçok borsaya erişim yapılamıyor. Sanırım ölçeklenebilirlik nasıl yapılır hiçbir fikirleri yok. Bitcoin ağı ise sağlam ve herhangi bir çökme yaşanmadı. Siz düşünün. Yürü BTC!”

Finans editörü Holger Zschaepitz ise piyasalarda herkesin görmesi gereken önemli bir gerçeğe dikkat çekti:

“Hiç kimse futures marketleri açılınca ne olacağını bilmiyordu. Şimdiyse öğrenmiş olduk: Bitcoin fiyatı göreceli olarak stabil ve CBOE’nin sitesi çöktü!”

Uzun bir Hafta Bizleri Bekliyor

Bitcoin futures işlemlerinin kullanıma açılması CBOE’nin umduğu kadar sorunsuz gitti sayılmaz, zira platforma erişim sorunları yaşanıyor. Ama futures marketinin kripto para ve platform üzerindeki gerçek etkileri bu hafta içinde her şey oturana kadar hissedilmeyecek.

CBOE ise attığı bir tweet ile futures işlemleri başladıktan 2 saat sonra neredeyse 800 sözleşmenin işlemden geçtiğini belirtti. Haberin yazıldığı sırada bu sayı 2910’u geçmiş bulunuyor.

“İlk 2 saatten sonra CBOE Bitcoin futures alım satımları 800 sözleşmeyi geçti.”

Bloomberg ise yaptığı bir haberde CBOE’nin websitesindeki “devre kesici” özelliğinin iki kere aktifleştiğini belirtti. Devre kesici, fiyatın %10 yükselmesi durumunda 2, %20 yükselmesi durumundaysa 5 dakikalığına bütün alım satım işlemlerini durduran bir sistem. Bakalım önümüzdeki günlerde kripto para alemini ne bekliyor. Özellikle 18 Aralık‘ta CME‘deki futures işlemleriyle birlikte Bitcoin fiyatı büyük ölçüde etkilenebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment