Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Piyasasınını Etkileyebilecek Kişiler: Balinalar

Son birkaç haftada Bitcoin‘in yaşadığı gelişmelerden haberdar olmamak gerçekten epey zordu. Birkaç aydır Bitcoin’in daha popüler olmaya başladığı hissediliyordu ancak özellikle vadeli işlemlerin de başlamasıyla birlikte neredeyse her yerde Bitcoin var denilebilir.

Ancak Bitcoin’i yeni yeni öğrenen insanların bu denli yüksek sayıda olmasına rağmen Bitcoin’in içinde yer alan, Bitcoin sahibi olan kişiler hala daha kısmen küçük bir topluluk durumunda. Bundan birkaç sene önce Bitcoin almış olan erken zamanlarda yatırım yapanlar, teknoloji delileri ve cesur girişimciler Bitcoin’de çok büyük güç sahibi.

Bu kişilere Bitcoin havuzunun balinaları diyebiliriz ve Bloomberg’e göre şuan var olan tüm Bitcoin’lerin %40’ı, bu balinalardan oluşan 1000 kişi tarafından tutuluyor olabilir.

Bu bağlamda bu 1,000 veya daha az/daha fazla insanın piyasanın gidişatında ne kadar rolü var? İster kasıtlı olsun ister kasıtsız. Ya hepsi aynı anda Bitcoinleri satarsa? Şimdi havuzun içine vadeli işlemler aracılığıyla giren yeni balinalara ne demeli?

Bitcoin’i Bozdurmak

Bitcoin’in yaşadığı en güncel düşüş, yaşadığı inanılmaz artışla 19 bin $ sınırının kapılarını zorladıktan sonra gerçekleşti. Bu artıştan sonra Bitcoin 14 bin $ seviyelerine kadar geriledi. Bu da yaklaşık %15’lik bir düşüş anlamına geliyor ancak hepimiz biliyoruz ki kripto para sektöründe %15 oranında bir düşüş ya da artış pek sıra dışı değil. Ancak yaşanan bu düşünün sebebi bazı yatırımcıların Bitcoinlerini satarak kar elde etmek istemesinden kaynaklanıyordu.

Böylesine küçük çaplı bir piyasa manipülasyonu gösteriyor ki birkaç bin adet Bitcoin’i olan bir yatırımcı büyük çaplı bir alım veya satım gerçekleştirdiğinde piyasayı kısa süreliğine de olsa ciddi oranda etkileyebilir. Yaşanan düşüşün sebebi olarak bazı yatırımcıların kar elde etmek istemesi gösteriliyor demiştik. Ancak bu yatırımcılar birbirinden habersiz, tamamen olayın akışına göre Bitcoinlerini sattılar. Ya organize şekilde bir toplu-satım gerçekleştirirlerse?

Taktiksel Saldırı

Pek çok kişi doğal olarak Bitcoin ile oldukça özdeşleşmiş düşüşlerden endişe duyuyor. Bu bağlamda piyasa gerçekten değişken ancak artık o kadar değişken hale geldi ki tahmin de edilebiliyor.

Pek çok kişi düşüşlerden endişelense de bazıları bu düşüşlere kucak açıyor. Çünkü yaşanan düşüşü indirimli fiyattan Bitcoin almak için bir fırsat olarak görüyorlar. Dolayısıyla birkaç balinanın organize şekilde piyasada taşkına sebep olmaya yetecek kadar Bitcoin satması, fiyatı düşürmeye yetecek kadar etkili olabilir.

Multicoin Capital’ın yönetici ortaklarından Kyle Samani bu “balinalar” için şu yorumda bulunuyor:

“Bence birkaç yüz kişi var. Büyük ihtimalle birbirleriyle iletişim kurabiliyorlar ve büyük ihtimalle kurdular da.”

Ağustos ayında “Spoofy” haberleri de tamamen şuan bahsettiğimiz şeyle alakalıydı. Neredeyse sınırsız kaynaklara sahip bir yatırımcının Bitcoin piyasasını kendi başına yönlendirdiğine dair dedikodular yayılmıştı.

Katil Balinalar

Bahsi geçen balinalardan şuana dek organize bir atak görülmemiş olsa da bu hafta itibariyle suya ayakları sokarken dikkatli olmak gerekiyor.

CME ve CBOE tarafından Bitcoin vadeli işlem ticaretinin başlatılması Bitcoin piyasasına yepyeni türde bir yatırımcının girmesine müsaade etti. Bitcoin Balinaları dediğimiz yatırımcıları gölgede bırakabilecek cinsten yatırımcılar.

Artık bu Wall Street-türü yatırımcılar da Bitcoin akımına güvenli biçimde katılabilirler ancak piyasayla oynayabilirler mi?

Vadeli işlem ticareti yapacak yatırımcıların normal Bitcoin piyasasındaki balinalara göre belki de bunu yapmak için daha fazla motivasyonları var çünkü artık Bitcoin fiyatının düşmesiyle birlikte garanti kar elde etme şansları bulunuyor.

Vadeli işlem ticaretiyle birlikte büyük yatırımcılar Bitcoin fiyatı düşse bile bu düşüşten kendilerini koruyabilirler çünkü artık artıştan olduğu kadar düşüşten de kar etme fırsatları var. Yani bu yatırımcıların yeteri kadar para kullanarak kısmen küçük olan Bitcoin piyasasını etkilemek için bariz bir teşvikleri var.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment