Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Winklevoss İkizleri İlk Resmi Bitcoin Milyarderleri Oldu

İntikam soğuk yenen bir yemektir derler. Şuanki durumda, bu yemeğin yanında ikram olarak Bitcoin de veriliyor olabilir.

Mark Zuckerberg’in Facebook’taki hissesi kendisini Dünya’nın en zengin insanlarından biri yapmış olsa da Zuckerberg’in rakipleri Winklevoss ikizleri milyarder olmanın farklı bir yolunu buldular. İkizler Zuckerberg’i 2011 yılında dava etmiş ve bu davadan 65 milyon $ değerinde ödeme almışlardı. Şirketin değeriyle kıyaslandığında bu para devede kulak kalsa da bu miktar, Winklevoss ikizlerini milyarder olma yolunda desteklemeye yetti.

The Telegraph’a göre ikizler davadan elde ettikleri paranın 11 milyon $’ını 2013 yılında Bitcoin’e yatırdılar. Fortune’da yapılan habere göre ise ikizler sahip oldukları toplam 91 bin 666 Bitcoin‘in tanesine 120 $ ödediler. Bu kadar Bitcoin’e sahip olan ikizler o dönemde kazılmış tüm Bitcoin’lerin %1’ine sahipti.

Şimdi tarihi beş yıl ileriye saralım ve günümüze gelelim. Görüyoruz ki Bitcoin fiyatı adeta göklerde. Haber yazım saatinde Bitcoin fiyatı 11 bin 800 $ seviyesinin üstünde seyrediyor. Bu fiyatla birlikte, kayıtlara göre, Winklevoss ikizlerinin Bitcoin yatırımıyla milyarder olan ilk yatırımcılar olduğu düşünülüyor.

İkizler, Bitcoin sahipleri listesinin belki de zirvesini çekiyorlar. İkizlerin bu yılın başında reddedilmiş olsa da kendi Bitcoin ETF’lerini başlatma niyetleri de var. Ancak onay almak için uzun süre mücadele verdikleri ve tamamen kendilerine ait olan Gemini isimli Bitcoin borsası, neredeyse 1 yıldır hizmet veriyor.

Bu Sefer Gerçek

Kasım ayının başında yayınladığımız haberde Winklevoss ikizlerinin milyarder olduklarını duyurmuştuk. Ancak o haberde yaptığımız hesaplamada yanlış bilgiler kullanıldı. Çünkü Winklevoss kardeşler 2013 yılında tüm Bitcoin’lerin %1’ine sahipti, Kasım 2017’de değil. Bu yüzden ikizlerin yatırım yaptıkları para (11 milyon $) ile yatırım yaptıkları zamandaki Bitcoin fiyatını (120 $) kullanarak hesaplama yapmak daha sağlıklı olacaktır. Bu hesaplamaya göre ikizler kasım ayının başında yaptığımız hesaplamadaki gibi 120 bin değil, yaklaşık 91 bin 666 Bitcoin’e sahipler.

İkizler tabii ki ne kadar Bitcoin’e sahip olduklarını açıklamadılar. Yani yapılacak her türlü tahminin hata payı bulunuyor. Ancak 91 bin 666 hesabı doğruysa ikizlerin yaklaşık 1 milyar 80 milyon $ değerinde Bitcoin‘i bulunuyor.

İşin matematik kısmı bir yana, bir çift Bitcoin yatırımcısının yaptıkları yatırımdan 1 milyar $ para kazanmış olmaları gerçekten olağanüstü bir durum. Tam da bu gibi yatırım hikayeleri Bitcoin’in daha geniş kitlelere daha hızlı şekilde yayılmasını sağlıyor. Ve yine bunun gibi hikayeler, Bitcoin’in medyada daha fazla yer kaplamasını sağlıyor.

En Zengin Olmayabilirler

Bitcoin’in anonimliğe dayalı doğası yüzünden Winklevoss ikizlerinden daha zengin biri olup olmadığından emin olamıyoruz. Ancak milyarder olma ihtimali bulunan birkaç aday var.

Bunların ilki tabii ki Satoshi Nakamoto. Nakamoto’nun Bitcoin’in ilk zamanlarında yaklaşık 1 milyon Bitcoin’i tek başına kazdığı düşünülüyor. Yani eğer kendisi hala hayattaysa ve özel anahtarlarına erişimi varsa 11 milyar $ değerinde Bitcoin’e de erişimi var demektir. Adaylardan bir diğeri ise Roger Ver. Birçok kişi Ver’in yaklaşık 300 bin Bitcoin’i olduğuna inanıyor. Trace Meyer de adaylar arasında. Meyer, Bitcoin’e tanesi 25 sentken yatırım yapanlardan. Birkaç ay önce Ver (büyük blok boyutunu savundu ve şuan Bitcoin Cash’i destekliyor) ve Meyer, Bitcoin ağındaki ölçekleme tartışmalarının nasıl sonuçlanacağına dair bir iddiaya girmişti. Ancak bu iddiaya sakızına veya çayına girmediler; 25 bin Bitcoin’ine girdiler. Yani bu iki ismin de oldukça varlıklı olduğu biliniyor.

Yüksek Profilli İkizler Bitcoin’e Yarıyor

İkizlerin Dünya çapındaki şöhreti göz önünde bulundurulduğunda, Bitcoin’e oldukça yaradıkları söylenebilir. Çünkü ikizler hem yaptıklarıyla hem de hikayeleriyle Bitcoin’in daha popüler olmasına büyük katkıda bulunuyorlar. Ayrıca ikizlerin iş, akademik çevre ve spor gibi alanlarda da sözü geçiyor. Spor demişken, ikizler 2008 yılında Pekin Olimpiyatların’da kürek çekmişlerdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment