Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tether 300 Bin Dolarlık USDT’ye Bloke Koyup Devlete Teslim Etti

ABD, kripto para şirketi Tether tarafından dondurulan 300 bin dolarlık USDT’ye el koymak için harekete geçti. Bu yılın başında dondurulan bu tokenların dolandırıcılar tarafından kullanıldığı düşünülüyor.

CoinDesk haberine göre ABD hükümeti normalde Shixuan Cai ve Lin Jian Chen adlı iki kişiye ait olan 300 bin dolarlık USDT’ye resmen el koymak istiyor. Tether, bu yılın başlarında Cai ve Chen ikilisinden gelen şikayetin ardından bu tokenlara bloke koymuştu.

300 bin dolarlık USDT’yi böyle çalmışlardı

Cai ve Chen şubat ayında Binance aracılığıyla 300 bin dolarlık USDT aldılar. İkili bu tokenları Binance hesabından çıkarıp ortak yönettikleri bir kişisel cüzdana aktardı. Chen, bu kişisel cüzdanın özel anahtarını unutmamak için onu Evernote hesabına kaydetti.

note-taking

Bu özel anahtarın Evernote’a kaydedilmiş olması, hackerlara davetiye çıkardı. Chen’in Evernote belgesine erişim sağlayan hackerlar, buradan aldıkları özel anahtar ile cüzdana da sızdılar. Hackerlar birkaç saat içerisinde bu 300 bin dolarlık USDT’yi iki partiye bölüp 200 bin USDT’yi bir cüzdana; 100 bin USDT’yi ise farklı bir cüzdana gönderdiler.

İki ay sonra polise gitti

Cüzdandaki paraların çalındığını fark eden Chen, 9 Nisan tarihinde USDT’nin üreticisi olan Tether Ltd. ile iletişime geçti ve aynı zamanda Los Angeles polisine ihbarda bulundu. Tether, soruşturma tamamlanıncaya dek bu tokenları dondurma kararı aldı.

Tokenlara bloke konmasından bir hafta sonra Kamil adlı biri Tether ile iletişime geçip blokenin kaldırılmasını talep etti. Tether ortada şüpheli bir durum olduğu için ABD’deki Gizli Servis’i durumdan haberdar etti ve kendisine Kamil adlı kişi hakkında bilgi verdi.

Gizli Servis tokenlar soruşturmayı sürdürebilmek adına Kamil ile iletişime geçti. Kamil, bu tokenların kendisine Çin’deki anonim biri tarafından gönderildiğini söyledi. Onun iddiasına göre anonim kişi, bu 300 bin adet tokenın üç ayrı partiye bölünmesini, daha sonra bu tokenlar ile Kyber Network üzerinden Ethereum (ETH) alınmasını talep etti. Kamil’e yapacağı bu işlemler karşılığında yüzde 15 komisyon vadedildi.

300 bin token için mahkeme kararı

California Bölge Mahkemesi Yargıçı Pedro Castillo, soruşturmanın ardından mayıs ayında bir karar aldı ve bu 300 bin token için el koyma emri çıkardı. Yetkililerle iş birliği yapan Tether, tokenların blokesini kaldırdı ve bu USDT’ler daha sonra ABD hükümetinin yönetiminde olan bir cüzdana aktarıldı.

Mahkemede alınan karara göre bu tokenlar ilgili dava sonuçlanıncaya dek devlet yönetiminde kalmaya devam edecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!