Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum 2.0 Geliyor, Neredeyse Hazır Olduğu Açıklandı!

Akıllı sözleşme (smart contract) denetleme şirketi Quantstamp, Ethereum 2.0 için “neredeyse hazır” açıklamasında bulundu. 

Özellikle Ethereum topluluğu tarafından büyük bir ilgiyle beklenen Ethereum 2.0 için yeni bir duyuru geldi. Duyuru, bir akıllı sözleşme denetleme şirketi olan Quantstamp tarafından yapıldı. Yapılan duyuruya göre güncelleme neredeyse hazır ve çok yakın bir gelecekte projenin Phase 0 aşaması teslim edilecek.

“Saatler harcandı”

Quantstamp CEO’su Richard Ma, güncelleme ile alakalı gelişmeleri paylaşırken testlerin başarılı sonuçlanabilmesi için üzerinde çokça çalışıldığını belirtti. Ma’nın açıklamaları tam olarak şu şekilde:

“Müşteri ekiplerimiz, Ethereum 2.0’ın temelinin yayına hazır olduğundan emin olmak için denetim firmalarıyla birlikte koordinasyon ve test aşamalarında saatler harcadı.”

Açıklamaların devamına göre Quantstamp, bir Ethereum 2.0 istemcisi olan Teku‘nun da incelemelerini tamamladı. Teku’nun bir blockchain teknolojisi odaklı teknoloji şirketi ConsenSys tarafından geliştirildiği biliniyor. Ethereum 2.0 için 2020 bitmeden bir lansman düşünülüyor ancak bu, şimdilik sadece bir beklenti. Ethereum 2.0 ile alakalı bu yorum, umutları biraz daha yeşertecek gibi görünüyor.

Kodlardaki pürüzler ortadan kaldırıldı

CEO Richard Ma, Teku denetimlerinin neler olduğundan da bahsetti. Quantstamp’in yetkili ismine göre Teku denetimleri sırasında daha sonra ortaya çıkabilecek çeşitli sorunların çözümüne yoğunlaşıldı. Denetimlerde fikir birliğine gidilerek ödül ve cezalar için gereken kodların kontrolleri sağlıklı bir şekilde yapıldı. Denetim şirketi, şu anki kod tabanının en yüksek kalitede olduğunu belirtirken denetimler sırasında ortaya çıkan pürüzlere dair detaylar verdi.

Bunlardan bir tanesi, kodlarda keşfedilen ancak daha sonra çözüme ulaştırılan eksik doğrulama mantığıydı. Ayrıca giderilen pürüzler arasında nodeları birer birer DDoS saldırılarına karşı savunmasız bırakacak sınırsız mesajlaşma kuyruğu kod hatası da bulunuyordu. İstemcilerin senkronizasyonunun kesilmesine neden olabilecek birkaç kod hatası da, şirketin denetimlerde üstesinden geldiği yanlışlıklar arasında.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!