Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Özbekistan, Bitcoin’i Yasallaştırıyor ve Geliştiricileri Destekliyor

Özbekistan, Bitcoin’i yasallaştırmaya giden yolda ilerledi. Başkanlık kararnamesine göre, yaz sonunda “elektronik parayı” düzenleyen bir yasa hazırlanmış olacak. Ayrıca, Orta Asya ülkesi dağıtılmış Ledger teknolojileri için bir merkez açmayı planlıyor. Ülkenin, elektriğin önde gelen üreticisi olması nedeniyle madencilik masrafları dünyanın en düşük seviyesinde.

Özbekistan, Bitcoin Faturasını Benimsedi

Cumhurbaşkanı Shavkat Mirziyoyev tarafından imzalanan yeni bir kararname ile, Özbekistan kurumlarının 1 Eylül’e kadar kripto para veya “elektronik para” düzenleyecek yasal bir kanun tasarısını tamamlaması gerektiğini belirtti. Vzglyad’ın bildirdiğine göre Merkez Bankası, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Ekonomi Bakanlığı tasarıyı hazırlamakla görevlendirildi.

Ayrıca Mirziyoyev ilgili makamlara, Mirzo Ulugbek İnovasyon Merkezinde dağıtılmış Ledger teknolojileri için özel bir merkez kurmasını emretti. Ana sorumluluğu “Blockchain olanaklarını kullanma şartlarını yaratmak” olacak. Yeni departman, “nitelikleri artırmak” için çalışıyor ve yerel geliştiricileri DL teknolojilerini yönetmede destekleyecek. Merkez, 1 Haziran 2018’de açılacak.

Cumhurbaşkanı ayrıca, uluslararası ödeme sistemlerinin kullanımını yaygınlaştırarak ülkedeki temassız ödemelerin aktif olarak geliştirilmesi ve desteklenmesi çağrısında bulundu. Haziran ayına kadar bu amaca ulaşmak için bir takım karmaşık önlemler bekleniyor.

Orta Asya’da Karar Değişikliği

Başkanlık kararnamesinde, Bitcoin’de olduğu gibi kripto paralar açısından da olumlu bir değişiklik var. Taşkent yetkililerinin daha önceki yorumları farklı bir tavır gösteriyordu. Özbekistan Cumhuriyet Merkez Bankası temsilcileri, dijital paraları “terörizmin finansman araçları” olarak adlandırmıştı. Sputink’in belirttiğine göre kısa süre önce Başbakan Abdulla Aripov, Blockchain teknolojilerinin kullanımını desteklediğini söyledi.

Aripov, Bağımsız Devletler Topluluğunu (BDT) ve Avrasya Ekonomik Komisyonu (AET) yetkililerini bir araya getiren Kazakistan’ın finansal sermayesi Almatı’da “Küreselleşme Döneminde Dijital Gündem” forumunda yer aldı. Ülkenin Orta Asya komşuları da kripto para sektörüyle ilgili olumlu adımlar attı. Kırgızistan, kamu sözleşmelerinde kripto paraları kullanma niyetinde olduğunu açıkladı. Kazakistan, varlıklarla desteklenen yeni bir kripto para oluşturmak istiyor. News.bitcoin.com’un bildirdiği üzere, Astana’daki merkez bankası dijital paraları yasaklama gibi bir niyetinin olmadığını belirtti.

Özbekistan’ın, ülkenin kripto para dünyasındaki önemini artırabileceği önemli bir avantajı daha var. Kripto para madenciliği giderleri ile ilgili yakın tarihli bir çalışmada üçüncü sırada yer aldı. Orada 1 Bitcoin sadece 1790 dolara mal oluyor. Özbekistan aslında bölgedeki en büyük elektrik üreticisi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment