Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Alışveriş Sitesinde Dijital Yuan Kullanılacak

Dijital yuan çalışmalarına soluksuz devam eden Çin’den yeni bir CBDC test haberi daha geldi. Çin, ülkenin en büyük ikinci çevrim içi alışveriş platformunda dijital yuan kullanılacağını açıkladı. Platform, dijital yuan kullanan ilk sanal alışveriş merkezi olacak.

Çin’in en büyük ikinci alışveriş sitesi olan JD.com, artık Çin Merkez Bankası tarafından desteklenen dijital yuanı kullanan ilk sanal platformu olma özelliği taşıyor.  Pilot programın aralık ayı içinde başlayacağı öğrenildi. Kullanıcılar, alışveriş sitesindeki belli ürünlerde dijital yuan kullanabilecek.

Alışveriş platformunun resmi WeChat hesabı üzerinde bulunan belirli ürünlerde dijital merkez bankası parası kullanılarak ödemelerin gerçekleşeceği belirtildi. Platformun bağlı olduğu şirket olan JD Digits’te bulunan bir yetkilinin Suzhou şehrinde yapılacak CBDC pilot programını destekleyeceği de aktarılanlar arasında bulunuyor.

20 milyon yuan değerinde CBDC dağıtılacak

Çin, bir süredir yaptığı CBDC denemelerini hızlandırdı ve yakın zamanda Çin’in Suzhou şehrinde yapılan dijital yuan dağıtımını tekrarlayacağını duyurdu. Çinli yetkililer, 3 milyon dolar eden toplamda 20 milyon yuanın loto şeklinde kullanıcılara dağıtacağını açıkladı.

Şehirde bulunan kullanıcıların çekilişle teste katılabileceğini aktaran yetkililer, sonuçların 11 Aralık 2020 tarihinde duyurulacağını ifade etti.

Diğer ülkeler CBDC konusunda henüz net konuşmuyor

Geçtiğimiz günlerde Avrupa Merkez Başkanı Christine Lagarde, dijital euroya olan talebin arttığını ancak kullanıcı güvenliğinin sağlanması için gereken tedbirler kapsamında böyle bir CBDC’nin birkaç yıldan önce çıkarılamayacağını söylemişti. Fed Başkanı Jerome Powell ise şu anda dijital dolar çıkartıp çıkartmama konusunda henüz bir karar vermiş olmadıklarını açıklamıştı.

Çin ise büyük bir hızla CBDC denemelerine devam ediyor. Çin’de yaşayanların yüksek oranda çevrim içi ödeme yöntemlerini kullandıklarını düşünürsek dijital yuan kullanımının yükseldiğini yakın zamanda gözlemleyebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!