Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Başkanı: Dijital Doları Kararlı Bir Şekilde Değerlendiriyoruz

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, bugün Avrupa Merkez Bankası tarafından düzenlenen foruma katıldı ve dijital dolar hakkında açıklamalarda bulundu. Dijital merkez bankası paralarının (CBDC) önemini vurgulayan Powell, Fed olarak bu konuya ilişkin araştırma yapmayı sürdüreceklerini söyledi.

Fed Başkanı Jerome Powell bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde ve İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey gibi isimlerle birlikte ortak bir foruma katıldı. Forumda Kovid-19 pandemisine karşı verilen mücadeleden, merkez bankalarının bu süreç içerisindeki ortak çalışmalarından ve dünya ekonomisinin bundan nasıl etkilendiğinden bahsedildi.

Fed’in para ve faiz politikalarını ve şu ana dek atılan global adımları değerlendiren Powell, dijital dolar konusu ile ilgili de söylemlerde bulundu.

Dijital doların önemini vurguladı

Jerome Powell, Fed’in “dijital merkez bankası parasının potansiyel avantajlarını ve dezavantajlarını inceleme konusunda kararlı olduğunu” açıkladı. Powell’in açıklamasına göre Fed’in önceliğini bunun “Amerikan ekonomisini, mevcut ödeme altyapısını nasıl etkileyeceğini” ve global düzeydeki etkilerinin ne olacağını öğrenmek.

Doların rezerv para birimi olarak kullanıldığını hatırlatan Powell, Fed’in kendi dijital parasını çıkarma konusunda olabildiğince temkinli olmaya çalıştığını söyledi. Dijital dolar çıkarıp çıkarmama konusunda “henüz karar vermediklerinin” altını çizen Fed Başkanı, daha yapılacak çok fazla iş olduğunun mesajını verdi.

ABD’de nakit para kullanımının diğer birçok ülkeye kıyasla hala fazla olduğunu belirten Powell, dijital para konusunda acele etmeyeceklerinin sinyalini verdi. Powell ayrıca bu süreç içerisinde özel şirketlerin dijital paralarını ve merkez bankası tarafından geliştirilmemiş olan dijital paraları da incelediklerini söyledi.

Birçok farklı kuruluşla iş birliği yapılıyor

Bu çalışmaları kimlerle, ne şekilde yürüttüklerine değinen Powell; Fed’in dijital para konusunda İngiltere Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ile iş birliği içerisinde olduğunu söyledi.

Fed’in dijital dolar için uluslararası iş birliğini sürdüreceğini belirten Powell, böyle bir CBDC projesinin önemini vurgulayarak bu projenin aceleye getirilmemesi gerektiğini hatırlattı. Fed Başkanı ilk dijital merkez bankası parasını çıkarmak gibi bir niyetlerinin olmadığını söyleyerek önemli olanın “iyi bir dijital para çıkarmak” olduğunu vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!