Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin Para Saçıyor: Suzhou Şehri, 3 Milyon Dolarlık Dijital Yuan Dağıtacak

Dijital para çalışmalarında hız kesmeyen Çin, yine vatandaşların en azından bir kısmını mutlu edecek bir duyuru yaptı. Çin’in Suzhou şehri yetkilileri, dijital yuan denemeleri için 3 milyon dolarlık bir dağıtım daha yapılacağını açıkladı. 

3 milyon dolar değerinde dijital yuan dağıtılacak 

Weixin kaynağı tarafından da aktarılan bilgilere göre, toplamda 20 milyon yuan yani yaklaşık 3 milyon dolar dağıtılacak. Dağıtım ise  Çin’in merkez bankası destekli dijital para birimi DC/EP olarak gerçekleştirilecek.

20 milyon yuanın vatandaşlara dağıtımı loto şeklinde ve 100.000 adet “red packet” kullanılarak yapılacak. Red packet, Çin geleneğinde iyi şans getirdiğine inanılan ve adından da anlaşılabileceği gibi kırmızı bir zarf içerisinde verilen para olarak biliniyor. Her bir kırmızı zarf içerisinde 200 yuan veya yaklaşık 234 Türk lirasına eşdeğer fon bulunacak.

Şehir yönetimi tarafından yapılan açıklamada çekilişe katılmak isteyenlerin 5 Aralık ile 6 Aralık 2020 tarihleri arasında kayıt olabileceği belirtildi. Sonuçlar ise 11 Aralık 2020 tarihinde açıklanacak. Bunun hemen sonrasında, 12 Aralık tarihinde ise Çin’in ünlü alışveriş festivalinin başladığı biliniyor.

Amaç dijital yuan kullanımının test edilmesi

Kazanılan paraların harcanacakları süre belirlenmiş durumda. Talihliler bu fonları 11 Aralık ila 27 Aralık tarihleri arasında DC/EP ödemelerinin desteklendiği mağazalarda veya çevrim içi alışveriş sitelerinde kullanabilecek. Blog gönderisinde e-ticaret devi JD.com’un da ödemeleri desteklediği belirtiliyor. Bunun yanı sıra yetkililer tarafından bazı talihlilerin DC/EP cüzdanına dahili olarak eklenen çevrimdışı ödeme özelliğini test etmek için seçileceği belirtilmekte.

Suzhou şehrinden önce Shenzhen şehri de 1,5 milyon dolar değerinde dijital yuan dağıtımında bulunmuştu. Bu dağıtımın temel amacı şimdiki amaç ile aynı olup, bu amaç 3.000’den fazla mağazada DC/EP kullanımının test edilmesi şeklinde açıklanmıştı.

Dijital yuan bütün bu gelişmelerle beraber tam anlamıyla “gümbür gümbür geliyor”. Goldman Sachs tarafından yayınlanan kapsamlı bir raporda da dijital yuan kullanıcı sayısının 10 yılda 1 milyarı bulabileceği belirtilmişti. Bu durum ABD dolarının rezerv para birimi statüsünü bile sarsabilir gibi gözüküyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!