Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dijital Yuan Kullanıcı Sayısı 10 Yıl İçinde 1 Milyara Ulaşabilir

Goldman Sachs, dijital yuan hakkında oldukça kapsamlı bir rapor yayınladı. Raporda, Çin’in dijital merkez bankası parası (CBDC) olan dijital yuanın önümüzdeki 10 yıl içerisinde ödemelerin %15’ini oluşturacağı ifade edildi. Bununla birlikte, dijital yuan kullananların sayısının da aynı zaman aralığında 1 milyara ulaşacağı belirtildi.

Çin’in dijital yuan çalışmaları devam ederken Goldman Sachs da Çin’in dijital merkez bankası parası için kapsamlı bir rapor hazırladı. Raporda ifade edilenlere göre, dijital yuan ile yapılan ödemeler on yıl içerisinde %15 oranına ulaşacak ve kullanıcı sayısı da doğru orantılı bir şekilde artarak 1 milyara erişecek.

Coindesk ile paylaşılan 17 Kasım tarihli raporda, CBDC ile faaliyet göstermesine müsaade edilecek kurumların yalnızca ticari bankalar olacağı ifade edildi. Bu durum, bankaların fintech şirketlerle eşit şartlarda rekabet edebilme olanağı bulacağı şeklinde yorumlandı. Bununla birlikte, raporda fintech şirketlerin 5 yıl içerisinde finansal sistemdeki büyümeden pay alarak bankacılık sistemlerine yönelecekleri, bu sayede gelişme gösterecekleri belirtildi.

Dijital yuanın artı ve eksileri

Raporda, Çin’in CBDC’sinin avantaj ve dezavantajlarına da değinildi ve şu şekilde sıralandı:

Artıları:

  • Diğer para birimleri ile rekabet,
  • Verimliliği yükseltirken maliyetleri düşürmek,
  • Finansal katılım için teşvik sağlamak,
  • Uluslararası alanda para biriminin statüsünü geliştirmek.

Eksileri:

  • Benimsenme sorunları,
  • Operasyonel riskler ve güvenlik riskleri,
  • Bankaların aracı rolünün ortadan kalkması,
  • Distributed Ledger Technology (DLT) gibi henüz yeni kabul edilen teknolojilerin kullanımı.

Çin nakitsiz topluma çok yakın

Bir gün CBDC’lerin nakit paranın yerini tamamen alacağı vurgulanırken Çin’in Güney Kore ile birlikte en düşük oranda nakit para kullanan ülke statüsünde olduğu aşağıdaki grafikte gösterildi.

dijital-yuan-kullanıcı

Çin’in mobil internet kullanıcı sayısının da toplam nüfusun %64’üne eşit olması (yaklaşık 900 milyon kişi), dijital yuanın benimsenmesi ve potansiyel kullanıcı tabanı için oldukça olumlu yorumlandı.

dijital-yuan-kullanıcı

Soldaki grafikte Çin’de mobil internet kullanım oranının değişimi gösterilirken sağdaki grafikte mobil internet üzerinde kullanılan uygulamaların oranları verilmiş. %55 ile zirvede olan ödemeleri %51 ile e-ticaret uygulamaları izliyor. Ardından sırasıyla çevrim içi bankacılık, yemek, seyahat, ulaşım, varlık yönetimi gibi uygulamalar geliyor.

Dijital yuan, Shenzen Benzin İstasyonları’nda kullanılmaya başlanmıştı. Günlük hayata dahil olmaya başlayan bu dijital paranın önümüzdeki dönemlerde daha sık konuşulduğuna şahit olabiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!