Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Milyon Dolarlık Bitcoin Transferi İçin Sadece 1.25 Dolar İşlem Ücreti Ödendi

Tam 166 milyon dolarlık Bitcoin transferi gerçekleştirmek isteyen yatırımcı, transfer için 1 dolardan biraz daha fazla işlem ücreti ödedi. 660 bin 422 numaralı blokta gerçekleştirilen yüz milyon doları aşan BTC işleminin yanı sıra, daha az miktarlardaki gönderimlerde de işlem ücretleri oldukça düşüktü. Bitcoin fiyatı bu ay neredeyse tüm zamanların rekorunu kırdı. Fakat işlem hacimleri aynı derecede yükselmediği için BTC işlem maliyeti de oldukça makul düzeyde kaldı.

Milyon dolarlar göndermek hem bu kadar kolay hem bu kadar ucuz olabilir mi? Bitcoin ile bu sorunun cevabı “evet” olabilir. Dün gerçekleşen işlemde 8 bin 692 Bitcoin göndermek isteyen bir kişi işlem maliyeti olarak yalnızca 0,0000652 BTC ödedi. Bitcoin fiyatı dün 19 bin dolar sularındayken; 166 milyon dolar denk gelen bu işlemi gerçekleştiren yatırımcı, işlem ücreti olarak 1,25 dolar gibi küçük bir rakam ödedi.

166 milyon dolarlık bu transfer bankaların eline kalsa…

Milyon dolarlık transfer gerçekleştirirken ödenen bu 1 doların hemen üzerindeki ücret, çoğu kişi tarafından “Bitcoin’in geleneksel bankacılık sistemine karşı üstünlüğüne bir örnek daha” olarak yorumlandı. Yüz milyon doları aşkın bu işlemin detaylarını öğrenen insanlar, “bu transferi bankalar ile yapmaya çalışsak kim bilir ne kadar öderdi” şeklinde yorumlarda bulundular. Twitter üzerinden yorum yapan bazı kişiler ise işlem maliyetinin yanı sıra işlem hızının da oldukça yavaş olabileceğini dile getirdiler.

660 bin 422 numaralı blokta gerçekleştirilen 163 milyon dolarlık işlemin yanı sıra, aynı bloktaki diğer işlemler de oldukça az işlem ücreti ödedi. Blokta o sırada yaklaşık 9 milyon dolar değerinde 481 Bitcoin göndermek isteyen biri işlem maliyeti olarak sadece 0,1 dolara yakın bir ücret ödedi.

Ortalama işlem ücreti 4,32 dolardı

Bitcoin ağı üzerinde gerçekleşen işlemler için belli bir maliyet bulunmazken; işlem ücretleri genellikle madenci teşviki ve işlemin onlar tarafından hızlı gerçekleştirilmesi için göndericiler tarafından belirleniyor. BTC için İşlem sayısı arttıkça, rekabet de artıyor ve işlem maliyetleri de yükselebiliyor.

Bitcoin, bu ay üstün bir performans göstererek çoğu borsaya göre tüm zamanların rekorunu kırsa da, BTC işlem hacimleri yüksek seviyelerde değildi. CoinMarketCap verilerine göre BTC ticaret hacmi dün 27,2 milyar dolardı; bu da Bitcoin için ortalama bir değere denk geliyor. BitInfoCharts’tan alınan verilere göre BTC için dün ortalama işlem ücreti ise 0,00023 Bitcoin yani yaklaşık 4,32 dolardı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!