Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İşte DeFi Dünyasını Cazip Kılan 4 Şey

Kripto para sektörü için 2020 yılına damga vuran olaylardan biri kuşkusuz ki DeFi dünyasının hızla gelişmesiydi. Peki, DeFi dünyasını temel olarak cazip kılan faktörler neler olabilir? 

Merkeziyetsiz finans (DeFi) dünyasının 2019 yılının sonlarında başlayan popülaritesi 2020 yılında da katlanarak devam etti. Merkeziyetsiz finans fikri ve sunduğu birçok farklılık hem halihazırdaki kripto para yatırımcısını hem de sektör dışı yatırımcıları piyasaya çekmeyi başardı.

Geleneksel bankaların sunduğu kredi, sigorta ve daha birçok hizmeti, blockchain teknolojisi ile birleştiren DeFi giderek daha fazla insanın ilgisini çekmeye başladı. Bu ilginin sonucunda birçok merkeziyetsiz finans coini ağustos ve eylül aylarında rekor fiyatları gördü. Twitter’da Andrew Kong isimli bir kullanıcı attığı tweet ile DeFi sektörünü kripto para madenciliğinin ilk yıllarına benzetti. Andrew Kong gönderisinde DeFi dünyasını cazip kılan dört faktörü de paylaştı.

DeFi dünyasını cazip kılan 4 faktör

1. Cazip kâr oranları mevcut

Andrew Kong, DeFi’yi madenciliğin erken dönemlerine benzetirken cazip faktörlerden birini de henüz ciddi oranda yüksek kâr oranlarına değindi. DeFi protokolleri sayesinde yield farming gibi uygulamalar ile geleneksel finans kurumlarının teklif edebileceğinden çok daha yüksek getiriler kazanmak mümkün.

2. Büyük şirketler kuruluyor fakat henüz tekel oluşturamadılar

Birçok iş modelinde işin içine büyük ve kurumsal şirketler girmeye başladığında, kullanıcılar için paydalar azalırken bu şirketlerin elindeki kazançlar büyür. Bu büyük şirketler ya da kurumlar merkeziyetsiz finans alanında da etkin olmaya başlasalar da henüz piyasa süresinde tam hakimiyetlerini kurabilmiş değiller. Bu sebeple henüz tekelleşmeyen sektörde, startup kuruluşlar ve daha küçük sermayeli kurumlar da kendilerine yer bulabilir.

3. Küçük kaynaklarla bile başarıyı yakalamak mümkün

Merkeziyetsiz finans için asıl sermaye, sunulan çözüm ve fikirler olarak gösteriliyor. Bu şekilde DeFi dünyasnın oluşturduğu topluluk ve ekosistem ile büyük yatırımlara ihtiyaç duymaksızın birçok parlak fikre sahip proje hayata geçirilebiliyor. Küçük başlangıç kaynakları ile başlayan bu projeler topluluktan ve DeFi sektörüne inanan yatırımcılardan gördükleri destek ile gelişme şansı bulabiliyorlar.

4. Herkes hâlâ anlamaya çalışıyor

Andrew Kong merkeziyetsiz finans dünyasının, yıl boyunca birçok ses getiren proje ile anılsa da hâlâ anlaşılma aşamasında olduğunu öne sürüyor. Bu da asılında DeFi’nin erken dönemlerinde olabileceğine işaret ediyor. Kong, tıpkı kripto para madenciliği gibi  erken dönemde çok daha fazla getiri elde etmenin mümkün olabileceğine atıfta bulunuyor. Ayrıca Twitter kullanıcısı paylaşımının altında giderek daha fazla madencinin DeFi alanına girmeye başladığını da ekliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!