Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Paralar Putin’in Talimatıyla Rusya’da Yasallaşıyor

Kripto para birimleri gün geçtikçe daha çok itibar kazanmaya başlıyor ve Rusya da dijital paraları ciddiye alma yolunda ilerliyor. Rus yöneticiler bir mevzuat hazırlayarak kripto paraların ülkede 2018 yılı yazı geldiğinde yasallaştırılmasını hedefleyen planlarıyla ciddiye aldıklarını göstermek istiyorlar gibi görünüyor.

Zaman Sınırlamasını Vladimir Putin belirledi

Bu rapor 1 Mart günü Rus parlamentosu tarafından resmi bir yayımla kamuoyuna açıklandı. Bildirgeye göre, Rusya başkanı Vladimir Putin, ilk adımı kendisi atarak kripto paraların yasallaştırılmasına aracı olacak ilgili politikaların yürürlüğe girmesi için zaman sınırını koydu. Başkanın koyduğu bu sınırlama 1 Temmuz tarihini işaret ediyor.

Şimdiye kadar Blockchain teknolojisi ile ilgili en az 2 kanun taslağı devreye sokuldu. Bu kanun taslakları diğer birçok şeyle birlikte Initial Coin Offering‘lerin (ICO) çıkarılması hakkındaki yasal yönergelerle de uğraşacak. Ülkenin Maliye Bakanlığına göre her şeyin zamanında tamamlanıp işlemeye başlamasını garantilemek için süreçlerin hızlandırılması bekleniyor. Diğer bir taraftan da Rusya’nın merkez bankası aynı zamanda kitlesel fonlama meselesi ile ilgilenen bir başka taslak hazırladı.

Anlaşma var mı yok mu?

Rapora göre ülkenin iki yönetici mecrası da ülkede daha iyi gözetimlerde bulunularak piyasada bir akış sağlayacak kripto paralar hakkında düzenleyici hareketlere ihtiyacı olduğu konusunda anlaşmaya vardı. Buna rağmen ülkede işlem gösteren kripto para borsalarını ilgilendiren büyük bir anlaşmazlık da bulunuyor. Basitçe ifade etmek gerekirse, merkez bankası, kripto para işlemlerine katılan yatırımcı ve tacirleri dikkate almaya pek de hevesli görünmüyor.

Uygun bir ortak kararın eksikliği üzerine Rus Milli Meclisinin finans piyasası alt kolu yöneticisi Antoly Aksakov:

“Merkez bankası, vatandaşların kripto-araçlarına muhtemel riskleri gözardı ederek aktif bir şekilde yatırım yapmaya başlamasını sağlayacak bu tip dijital para birimlerinin yasallaştırılmasına karşı.” yorumlarında bulundu.

Bütün bunlara rağmen ufukta dijital varlıklar konusunda parlamentoya bu ay içerisinde sunulması beklenilen yeni bir tasarı daha görünüyor. Bu tasarı daha çok kripto para madenciliği konusunda doğru denetim kuralları yaratmaya odaklanıyor ve tüm bireysel girişimcilerin madencilik etkinliklerinde yalnızca yasal dayanaklı kurumlar aracılığıyla katılım gösterebilmesini sağlayacak.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment