Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AB, Vergi Kaçakçılığına Karşı Yeni Kripto Para Kuralı Koydu

Avrupa Birliği, vergi kaçakçılığını önlemek için kripto paralarla ilgili yeni bir kuralı uygulamaya koyuyor.

Avrupa Birliği maliye bakanları tarafından dün onaylanan kural sayesinde bölgedeki vergi daireleri, AB’de ikamet eden vatandaşların sahip oldukları kripto paralar hakkında bilgi alışverişinde bulunabilecek.

İlk olarak geçtiğimiz yıl tasarı olarak sunulan kural, Resmi Gazete’de yayımlandıktan 20 gün sonra uygulamaya konacak.

Bu kurallarla birlikte stablecoinler, nitelikli fikri tapular (NFT), merkeziyetsiz finans (DeFi) tokenları ve staking yoluyla elde edilen kripto paralar da Avrupa Birliği’nde halihazırda yürürlükte olan bir kanunun kapsamına alınmış oldu.

İdari İşbirliği Sekizinci Direktifi (DAC8) olarak bilinen bu kurala göre kripto para şirketleri, müşterilerinin sahip olduğu kripto paralar hakkında bilgilendirmede bulunacak ve bu, bölgedeki vergi otoriteleri arasında otomatik olarak paylaşılacak.

Avrupa Komisyonu tarafından salı günü yapılan açıklama şu şekilde:

“Boyutu fark etmeksizin, Avrupa Birliği’nde yer alan tüm kripto varlık hizmet sağlayıcılarının AB’de ikamet eden müşterileri tarafından yapılan işlemleri bildirmesini gerektiren bu direktif sayesinde üye ülkeler, vergi kaçakçılıklarını daha iyi şekilde tespit edip, bunlarla daha iyi mücadele edebilecek.”

Kural ayrıca elektronik para ve merkez bankası dijital paraları (CBDC) ile işlem yapan finans kurumlarını da kapsayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!