Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AB Vergi Taslağı Sızdı: Kriptodan 2,5 Milyar Dolar Elde Edilebilir!

Avrupa Komisyonu’nun (AB) bu hafta içinde yayınlanacak olan yeni vergilendirme direktifinin sızdırılan bir taslağına göre kriptolardan alınacak vergi AB’ye 2,5 milyar dolar kazandırabilir.

The Block tarafından sızdırılan bir taslağa göre Avrupa Komisyonu’nun bu hafta yayınlanacak vergilendirme teklifinde kripto paralar da yer alıyor. Eğer sızdırılan bilgiler doğruysa bu vergilerin AB’ye 2,5 milyar dolar kazandıracağı hesaplanıyor. Bu hafta kabul edilmesi planlanan teklif, “düzenleyici boşluğu” kapatmayı ve üye devletlerin kripto paralar konusunda vergi kaçırmasının önüne geçmeyi amaçlıyor.

Kripto varlıklarını “merkeziyetsiz bir şekilde ihraç edilenler, stablecoinler ve NFT’ler” olarak tanımlayan taslağa göre AB’deki kripto hizmet sağlayıcılarının ulusal vergi makamlarına rapor vermesi gerekecek.

Sızdırılan taslak hakkında konuşan Avrupa Komisyonu sözcüsü, belgedeki herhangi bir ayrıntıyı doğrulayamayacaklarını veya reddedemeyeceklerini söyledi. Bununla birlikte söz konusu teklif, AB’de vergilendirme konularında olduğu gibi bir yönetmeliğin aksine bir direktif olduğundan, üye devletler hükümlerin nasıl uygulanacağına karar verme özgürlüğüne sahip olacaklar.

Yeni vergilendirme direktifi hakkında ortaya çıkan ilk sızıntı taslakta, direktifin hem merkezi hem de merkeziyetsiz platformlara uygulanacağı ifade ediliyordu. Ancak son versiyon bu ayrımı ortadan kaldırarak kuralların düzenlenmiş kripto varlık hizmet sağlayıcıları için geçerli olduğunu belirtiyor.

Belgede, bazı kuralların 2025 gibi erken bir tarihte uygulanmaya başlayacağı, çoğunun ise 2026‘da yürürlüğe gireceği belirtiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!