Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Düzenleyicileri Ethereum’un Menkul Kıymet Olup Olmadığını İnceliyor

ABD menkul kıymetler ve emtia düzenleyicileri gizli bir şekilde dünyanın en büyük ikinci kripto para birimi olan Ethereum’un (ETH) menkul kıymet olarak sınıflandırılmasının gerekli olup olmadığını incelemekteler.

Wall Street Journal‘ın yaptığı habere göre Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC) yalnızca ICO tokenlarını değil birçok popüler kripto para birimini de menkul kıymet inceleme altına aldı. Bu inceleme ile bu birimlerin federal yasalar altında menkul kıymet olarak düzenlenebilir olup olmadıklarını gözden geçirecek.

Başlatılmış olan bu incelemenin asıl odak noktası Ethereum blockchain’in asıl birimi olan Ether olmakta. Bu birimlerin satışları 2014 yılında bir ön satış ile gerçekleşmişti fakat ağın hayata geçirildiği 2015 yılından beri madencilik yoluyla yeni birimler de tedavüle girmiş bulunmakta.

Ethereum şu anda dünyadaki en değerli ikinci kripto para birimi olarak yaklaşık 65 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip.

İnceleme hakkında yayımlanan rapor fazla detaylı olmamakta fakat kuruma yakın kaynaklardan bir takım bilgiler alınmış durumda. Buna göre düzenleyicileri Ethereum’un yaratıcılarının Ethereum üzerinde, aynı normal bir şirketin yöneticilerinin, stratejilerinin, performanslarının ve yatırımlarının şirketin hisse senetlerinde etkisi olması gibi bir etki yaratıp yaratmadıklarını değerlendirmekte olduğu belirtilmekte.

Örneğin geçtiğimiz sene çıkan bir asparagas haberde Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin‘in bir trafik kazasında öldüğü haberinin yayılması üzerine Ethereum fiyatlarında kısa süreli bir düşüş yaşanmıştı. Fakat uzmanlar artık projenin gereken olgunluğa eriştiğini ve bu tip durumların Ethereum’un değerini etkilemeyeceğine inandıklarını belirtmekte.

Düzenleyicilerin göz önüne alabilecekleri bir başka nokta ise Ether’e olan talebin çoğunluğunun merkeziyetsiz uygulamaları (DApps) bir ağ üzerinde kullanmak isteyen insanlar tarafından sağlanmakta.

Girişim sermayesi şirketleri ve endüstrinin avukatlarından oluşan bir çalışma grubu geçtiğimiz günlerde SEC yetkilileri ile bir araya gelerek kurumu Ether ve belirli bazı ICO tokenlarının menkul kıymet olarak sayılmaması için resmi bir rehberlik yapmalarını teklif etti. Fakat bu toplantıya yakın kaynaklar kurumun bu teklifi pek ciddiye almadığını belirtmişti.

Geçtiğimiz günlerde eski CFTC başkanı Gary Gensler yaptığı bir açıklamada kendisinin Ethereum’u ve Ripple (XRP)’yi birer “uyumsuz menkul kıymet” olarak sınıflandıracağını belirtmişti. Ama aynı zamanda Ethereum’un hayata geçirildiği günden bu yana gelmiş olduğu bu denli merkeziyetsiz yapının, düzenleyicilerin artık Ethereum’u bu tip bir sınıflandırmaya tabi tutmamasına neden olabileceğini de sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz hafta SEC başkanı Jay Clayton, kongresel altkurula yapmış olduğu bir açıklamada Bitcoin’in tamamiyle mübadele aracı olduğunu ve birçok insan tarafından menkul kıymet olarak değerlendirilmesinin istenmediğini belirtmişti. Bu sebeple yapılmakta olan bu düzenleme incelemesi Bitcoin’i kapsamamakta.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment