Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Ekonomisi Bitcoin Fiyatını Nasıl Etkiliyor? Uzmanlar Bu Endekse Vurgu Yaptı

10x Research raporunun son bulguları, ABD’nin ekonomik gücüne yönelik artan endişeleri ortaya koyuyor ve bu durumun kripto piyasası üzerinde önemli etkileri olabileceği belirtiliyor.

Araştırmaya göre Bitcoin fiyatının 50.000 dolar psikolojik seviyesinin altına düşebileceği ve burada kalabileceği ifade ediliyor. Bu durum, diğer kripto paralar için de ciddi uyarı işaretleri anlamına geliyor.

Bu endişelerin merkezinde yer alan geleneksel ekonomik sağlık ölçütü olan ISM İmalat Endeksi, son dönemde önemli bir düşüş yaşadı.

10x Research kurucusu Markus Thielen, kripto yatırımcılarının daha fazla kaldıraçlı uzun pozisyon açmasının “erken” olabileceğini belirtti.

Thielen, “Piyasa yapısı, fiat-kripto geçişleri dahil, aylardır zayıf. Yüksek volatilite ve öngörülemez fiyatlar arasında önemli oyuncuların yatırım yapması olası değil. Birçoğu hâlâ pozisyonlarını kapatıp portföylerini kaldıraçtan arındırmak zorunda” dedi.

10x Research raporunda ortaya konan bağlantısızlık, ISM Endeksi ile BTC arasındaki tarihsel korelasyonun kripto piyasası için kötü bir tablo çizdiğini öne sürüyor.

Raporda, “Tarihsel olarak, Bitcoin ISM zirveye ulaştığında keskin düzeltmeler yaşamıştır” deniyor.

ISM Endeksi şimdi ekonomik zayıflığı gösterirken, borsa potansiyel olarak şişirilmiş durumda. Raporda, ayarlamaların yakın zamanda beklendiği belirtiliyor.

“S&P 500, ‘gerçek’ ekonomiyle uyum sağlamak zorunda kalabilir ve bu da potansiyel olarak yüzde 20’lik bir borsa düşüşüne yol açabilir” deniyor.

Raporda, ABD ekonomisinin durumunun, ABD Federal Rezervi’nin değişen konumu nedeniyle istikrarsız olduğu vurgulanıyor:

“Son 48 saat içinde, ABD ekonomisinin Federal Rezerv’in başlangıçta düşündüğünden daha zayıf olduğu ortaya çıktı.”

Rapor, Fed Başkanı Jerome Powell’ın bu noktayı güçlendirdiğini ve enflasyon beklenildiği gibi düşerse politikada güvercin bir değişime gidilebileceğini, bunun da ekonomik düşüşleri hafifletmeyi amaçladığını belirtiyor.

5 Ağustos’ta BTC hakimiyeti, kripto ve hisse senedi piyasalarının çöküşüyle birlikte yüzde 58 ile yıllık yeni bir zirveye ulaştı.

Bu hakimiyet oranındaki değişim, Ether’in ani satış dalgasıyla aynı zamana denk geldi ve ETH iki saat içinde yüzde 18’e kadar düştü.

IG Markets analisti Tony Sycamore, BTC hakimiyetindeki artışın ortasında piyasa fiyatındaki bu çöküşün, kriptonun riskli varlık spektrumunun “sivri ucunda” yer aldığını piyasaya hatırlattığını söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!