Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Kripto Para Yatırımcıları Ekimden Beri 80 Milyon Dolar Dolandırıldı

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), yatırımcıların Ekim 2020’den bu yana kripto para dolandırıcıları yüzünden 80 milyon dolardan fazla para kaybetmiş olabileceğini açıkladı. Bunun 2 milyon dolarlık kısmı, yalnız Elon Musk’ın ismini kullanan dolandırıcılardan kaynaklanıyor.

Federal Ticaret Komisyonu, tüketicinin korunması kapsamında yapılan yeni bir araştırma sonucunda, 2020’nin son çeyreğinin başından bu yılın ilk çeyreğinin sonuna kadar kripto para dolandırıcılıklarıyla ilgili yaklaşık 7.000 tane şikayet alındığını duyurdu. Şikayetler, bir önceki yılın aynı dönemine göre 10 kat artış gösterdi.

Adil rekabetin sağlanması için 1914’te kurulan Federal Ticaret Komisyonu, ABD’de piyasada faaliyet gösteren şirket, ortaklık ve organizasyonların hareketleri hakkında bilgi toplama ve bunlar doğrultusunda soruşturma açma yetkisine sahip.

Zarar 80 milyon doları aşıyor

Şikayette bulunan yatırımcıların kişi başı medyan zararı 1.900 dolar olurken, birkaç ay içerisinde toplamda 80 milyon dolardan fazla para kaybedildiği açıklandı.

kripto-para-mayis-2020-ftc

Genç yatırımcıların kripto para dolandırıcılıklarına mağdur olması, diğer yaş grupları ile kıyaslandığında daha muhtemel. Yaşı 20 ile 49 aralığında olan yatırımcıların mağdur olma ihtimali, daha ileri yaş gruplarına kıyasla 5 kat daha yüksek.

Yalnız kripto para değil, daha farklı yöntemler de incelendiğinde; 20 ile 30 yaş aralığında olan yatırımcıları en çok etkileyen dolandırıcılık türünün, kripto para dolandırıcılıkları olduğu tespit edildi.

Elon Musk gibi ünlülerin isimleri kullanılıyor

Kripto para dolandırıcılarının, insanları sahte yatırım sitelerine yönlendirme gayesiyle onlara çeşitli yatırım “tavsiyeleri” ve “sırları” verdikleri aktarıldı.

En popüler yöntemlerden biri, bir ünlünün ismini kullanıp bedava para dağıtılıyormuş gibi bir algı yaratmak oldu. Sadece Elon Musk’ın taklidini yapan dolandırıcılara, ekimden beri 2 milyon dolardan fazla para kaptırıldığı düşünülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!