Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Hazine Bakanlığı, FED ve FDIC’ten Yüz Milyarlarca Dolarlık Ortak Bildiri

ABD Hazine Bakanlığı, Merkez bankası (FED) ve Federal Sigorta Kurumu (FDIC) ülke ekonomisinin istikrarını korumak ve bankacılık sistemini ayakta tutmak adına ortak bildiri yayınladı.

ABD Hazine Bakanlığı, FED ve FDIC tarafından yakın tarihte paylaşılan ortak bildiride, yaşanan bankacılık iflaslarının ardından ülke ekonomisini ve bankacılık sistemini ayakta tutmak adına önemli kararlar alındığı duyuruldu. Bu doğrultuda Hazine Bakanı Janet Yellen, FED Başkanı Jerome Powell ve FDIC Başkanı Martin Gruenberg tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, FED ve FDIC tarafından ortaklaşa alınan kararların Janet Yellen tarafından onaylandığı ifade edildi.

Verilen karara göre kapatılan Silicon Valley Bank (SVB) ve Signature Bank özelindeki tüm mevduat sahiplerinin 13 Mart Pazartesi günü fonlarına erişebileceği ve fonların tamamının geri ödeneceği belirtildi. Kurumlar tarafından bankacılık sisteminin sorunlarını çözmek için atılan bu adım piyasalarda güven atmosferi yarattı.

Banka iflaslarından etkilenen tüm mevduat sahiplerinin zarar görmemeleri adına bütün fonların ödenmesi için kurumların iş birliği içerisinde çalıştığına yer verildi. Bununla birlikte SVB kararıyla ilgili hiçbir kaybın, vergi mükellefleri tarafından karşılanmayacağının altı çizildi. Açıklamada, verilen bu ortaklaşa kararın ABD ekonomisinin istikrarı için önemine değinildi:

Bugün bankacılık sistemimize olan kamu güvenini güçlendirerek ABD ekonomisini korumak için kararlı adımlar atıyoruz.

Öte yandan Janet Yellen tarafından hafta sonu yapılan açıklamalarda, mevcut durumun sektörü korumak için banka kurtarma paketlerine yol açan yaklaşık 15 yıl önceki finansal krizden çok farklı olduğu belirtilirken SVB için bir kurtarma planına gitmeyeceklerine yer verilmişti. Yellen, mevduat sahipleri konusunda endişeli olduğunu da vurgulamıştı. Ancak Signature Bank’in de kapatılmasının ardından Yellen’in bu kararından geri adım attığı görüldü.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!