Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Hazine Bakanlığı, Yatırımcıları Petro Kripto Parası Hakkında Uyardı

Venezuela’nın kripto parası olan Petro, son birkaç hafta içinde birçok medya başlığında yer aldı.Ülkenin senatosu daha onaylamayı planlamadığı için, bu projenin ne kadar iyi geçeceği henüz belli değil. Öyle görünüyor ki, ABD Hazine Bakanlığı yeni kripto para konusunda yatırımcıları uyarıyor. Bu para biçiminin Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) sosyalist hükumetine karşı yaptırımları ihlal etmesi mümkün.

Petro’nun Eline Fırsat Geçmiyor

Kağıt üzerinde, Petro kripto parası meşru gibi geliyor.Merkezi bir varlık tarafından kontrol edilen bir para birimi ve ülkenin muazzam petrol rezervleri ile destekleniyor. Konseptte kötü bir şey yok ancak bu konsept Petro’nun meşru olmasını sağlamıyor. Venezuela meclisi Petro’nun kurulmasına ve petrol rezervleriyle olan bağlantısına karşı çıkıyor. Daha spesifik olmak gerekirse hükumet, Başkan Maduro’nun ülkede kalan değerli varlıkların hemen hepsi olan Venezuela’nın petrol rezervlerini “tek el altına almak” istediğinden endişe duyuyor.

Görünen o ki, zaman ilerledikçe işler daha da kötüye gidiyor. Petro, yalnızca Venezuela’da muhalefete karşı koymakla kalmadı, aynı zamanda ABD Hazine Bakanlığı da buna dahil olmaya karar verdi. Bu yeni kripto para biriminin “şüpheli doğası” ile ilgili olarak yatırımcılara resmi bir uyarı yapıldı. ABD Hazine Bakanlığı, Petro’nun Venezuela’ya getirilen mevcut yaptırımlar üzerindeki etkisi konusunda endişeli. Bu yaptırımları ihlal etmenin endişe verici bir etkisi olacağı kesin.

Venezuela’ya uygulanan yaptırımlar yeni ihraç edilen borcun alınmasını engelliyor. Bu önlemlerin bir sonucu olarak, Venezuela hükumeti ülkeyi uygun bir şekilde yeniden finanse edemiyor. Şu an yapılabilecek tek hareket,kripto para biriminin değerini yükseltmek. İşleri düzeltmek için tek yolun Petro olduğu görülüyor. Ancak olanlara bakılırsa, bu kripto para birimi gün ışığını bile göremeyebilir.

Hükumetlerin ve bankaların, Bitcoin gibi kripto para birimlerini örnek aldığı ve kendilerine göre benzerini yapmak istedikleri çok açık. Ancak, merkezi bir varlık tarafından kontrol edilen herhangi bir para biriminin devam eden sorunlarını çözemeyebileceğini düşünürsek, bunu yapmak oldukça zor olacaktır. Aynı zamanda, Venezuela bolivarının değeri her geçen gün düşüyor ve görünüşe bakılırsa işler daha da kötüye gidiyor.

ABD Hazine Bakanlığı’na göre Petro, Venezuela hükumetine kredi açmanın bir yolu olarak görülebilir. Bu durum, gelecekte bu para birimini satın alırsa ABD merkezli yatırımcılarını yasal riske maruz bırakır. Bu tür risklerin sonuçları hafife alınmamalıdır.Şimdilik, ABD Hazine Bakanlığının ifadesi gerçek bir talimattan ziyade yalnızca resmi bir uyarıdır.

ABD yatırımcılarının desteği olmaksızın bile, Petro’nun para birimi hala uzun vadede başarılı olabilir. Yine de bu kadar büyük bir sermaye piyasasını kaybetmek büyük ölçüde gerilemeye yol açacaktır.Para biriminin çıkarıldığı varsayıldığında, Petro’nun 100 milyon tokena karşılık 6 milyar dolar piyasa değeri olacak. Şu an için, bu planların nasıl gelişeceği veya para biriminin nasıl verileceği açık değil. Özel bir teklif halen düşünülüyor ancak bu noktada hiçbir şey kesinleşmiş değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment