Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Koreli Meclis Üyesi, Hükumet Ambargosunun Pazarın Manipülasyonuna Yol Açtığına Dair Kanıt Gösterdi

Geçtiğimiz hafta kripto para ticaretinin kapatılabileceği haberinden sonra Güney Koreli bir meclis üyesi, hükumetin duyurduğu politikanın nasıl piyasa manipülasyonunu sağladığına dair kanıt gösterdi. Kanıtlarına göre gazeteciler ve yetkililerin, Kore wonunun yükselişe geçmesiyle Bitcoin’in fiyatını düşükten almak için 40 dakikası vardı.

Ambargo Pazar Manipülasyonuna Olanak Sağlıyor

Güney Kore Bareun Partisi’nin temsilcisi Ha Tae-keung, mevzuatta yapılan duyuruların bugünkü uygulamalarına tepki göstermek için Cuma günü ulusal meclis de bir basın toplantısı düzenledi. Asia Economy’nin aktardığına göre Ha Tae-keung, hükumetin dijital para piyasasına müdahale ettiğini ve pazarın manipülasyonuna neden olduğunu söyledi.

Korea Joongang Daily’de bu konunun üzerinde durdu:

“Cuma günü bir meclis üyesi, Pazartesi günü yapılan Bitcoin düzenlemelerine ilişkin bir ambargo uyguladığı için hükumete sinirlendi  – kripto para birimlerini satın almaları için gazetecilere ve yetkililere 40 dakika verdi”.

Ha Tae-keung şu şekilde bir açıklama yaptı:

“Hükumet geçen pazartesi sabah 9’da gazetecilere ambargo koyulmasıyla ilgili  açıklama yapacağını söyledi, 9:40’da ise ambargonun kaldırıldığını bildirdi”.


Duyurudan önce yatırımcılar, düzenleyicilerin kripto para ticaretini yasaklayacağını öğrendi. Ancak Ekonomik Politika Koordinasyon Başkanı Chung Ki-joon, hükumetin Pazartesi günü saat 9:40’da kripto para ticaretini kapatmayacağını söyleyerek dijital para birimi düzenlemelerine ilişkin fikrinin değiştiğini söyledi.

Meclis üyesi şu sözleri söyledi:

“Hükumet, yaklaşan duyuruyu gazetecilere bildiren kısa mesajlar gönderdikten sonra piyasa yükselişe geçti. Basın, duyuruyu sabah 9:40’da başlattığında çoktan yüksek bir fiyat noktasına ulaşmıştı”.

Etoday tarafından Ha’nın dedikleri aktarıldı:

“Hükumetin ambargoyu açıkladığı basın bültenini saat dilimine göre analiz ettim ve ambargo kaldırılmadan önce pazar karının 40 dakika önemli ölçüde değiştiğini doğruladım”.

Hazırladığı tabloya göre, Bitcoin geçen Pazartesi sabahı saat 9’da 19.07 milyon won (~ 17.864 dolar) seviyesinde işlem görüyordu. Sabah 9:40’da, ambargo bitmeden kısa süre önce Bitcoin’in fiyatı 19.46 milyon wona yükseldi. Saat 10’a kadar fiyat çoktan 20 milyon wonu bulmuştu.

Korea Joongang Daily’nin aktardığına göre Ha, kamu görevlilerinin insanların varlıklarını resmi bir duyuruya kadar etkileyebilecek bilgilerden uzak tutulması gerektiğini düşünüyor.

Etoday’in aktardığına göre Ha, daha sonrasında ekliyor;

“Dijital para piyasasında büyük dalgalanmalara neden olacak hükumet ilanı, tam kapsamlı bir şekilde ilan edilmeli”.

“Bu ambargo operasyonu yüzünden insanlar mülklerine zarar aldılar”.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment