Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD, OneCoin Kurucusunu Yakalayana 5 Milyon Dolar Ödül Verecek

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2017 yılında Atina’da ortadan kaybolan OneCoin kurucusu Ruja Ignatova’nın yakalanmasına veya mahkum edilmesine yol açacak bilgiler için 5 milyon dolarlık ödül teklifinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Transnational Organized Crime Rewards Program kapsamında Ignatova’ya yönelik ödülün 250.00 dolardan 5 milyon dolara çıktığını duyurdu.

Ruja Ignatova, Haziran 2022’de FBI’ın En Çok Arananlar Listesi’ne eklenmişti.

En büyük saadet zincirlerinden biri

Ignatova’nın memleketi Bulgaristan’da yetkililer, Çarşamba günü 2014’ten 2017’nin başlarına kadar yatırımcılardan yaklaşık 4 milyar dolar çalan kripto para saadet zincirindeki rolü nedeniyle iddianame hazırlandığını duyurdu.

OneCoin, yatırımcılara sahte tokenlar sunan bir promosyon ağı aracılığıyla faaliyet gösterdi ancak gerçekte herhangi bir blockchain üzerinde işlem yapmıyordu. Ignatova ve ekibi, otomatik olarak yeni coinler üretiyor ve OneCoin yatırımcılarını manipüle ediyordu.

ABD Dışişleri Bakanlığı, OneCoin’i “tarihin en büyük küresel dolandırıcılık şebekelerinden biri” olarak nitelendirdi.

Ignatova’nın ortadan kaybolması

Almanya vatandaşı olan Ignatova, ABD, Almanya ve Hindistan’da da suçlamalarla karşı karşıya. Birçok eski OneCoin ortağı, zincirdeki rolleri nedeniyle hapis cezasına çarptırıldı.

Geçen yıl, OneCoin’in diğer kurucusu Karl Greenwood, suçlarından dolayı 20 yıl hapis ve 300 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Projenin avukatlarından Irina Dilkinska ve Mark Scott da bu yılın başlarında hapis cezasına çarptırıldı.

Ruja Ignatova, 2017 sonbaharında ABD’de iddianame hazırlandıktan kısa bir süre sonra kayboldu ve en son Bulgaristan’ın Sofya şehrinden Atina’ya giden bir uçuşta görüldü. FBI, Ignatova’nın plastik cerrahi ile görünümünü değiştirmiş olabileceğini veya Orta Doğu ya da Doğu Avrupa’da Alman pasaportu ile seyahat ediyor olabileceğini öne sürüyor.

Ölüm iddiaları dolaşıyor

Ayrıca, Ignatova’nın öldürülmüş olabileceğine dair söylentiler de var. 2

2023 yılında bir Bulgar medya kuruluşu, Ignatova’nın 2018’de Yunanistan’ın İyonya Denizi’nde bir yat üzerinde bir Bulgar uyuşturucu baronu tarafından öldürüldüğünü iddia eden bir haber yayımladı ancak bu iddia doğrulanmadı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!