Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD Tarım Dışı İstihdam Verisi Beklentilerin Çok Üstünde: Ne Anlama Geliyor?

ABD’de bugün açıklanan Tarım Dışı İstihdam verilerinin, beklentilerin çok üzerinde gelmesinin ardından bu verinin ne anlama geldiği yatırımcılar tarafından merak edilmeye başlandı. 

ABD’de TSİ bugün 15.30’da açıklanan Tarım Dışı İstihdam verileri, beklentilerin neredeyse 2 katı olarak geldi. Tarım Dışı İstihdam verileri için piyasa beklentileri 180 bin civarında bulunurken 339 bin olarak açıklanması piyasada bir şok etkisi yarattı. Büyük volatilite yaratan açıklamanın ardından yatırımcılar, verinin ne anlama geldiğini merak etmeye başladı.

Peki bu veriler ne anlama geliyor?

Tarım Dışı İstihdam verisi ülke içerisinde tarım endüstrisi haricindeki çalışan insanların değişikliğini ifade etmektedir. Bu verinin yukarı yönlü ilerlemesi ülke ekonomisinin iyi duruma gittiği ve parasının güçleneceği anlamına gelir. Bu doğrultuda oranın beklentilerden yüksek geldiği senaryolarda, Bitcoin ile ters korelasyon içerisinde performans gösteren dolar endeksi (DXY) yukarı yönlü hareket etmektedir.

Öte yandan 14 Haziran’da yapılacak ABD Merkez Bankası (FED) toplantısında, bugün açıklanacak verilerin oldukça etkili olması bekleniyor. Chicago Mercantile Exchange (CME) FedWatch’a göre Tarım Dışı İstihdam verisi belli olmadan önce %55 ihtimalle faiz artışı gelmeyecekti fakat açıklamanın ardından bu oran %70’e kadar yükseliş yaşadı.

DXY’nin artış yaşaması doğrudan Bitcoin fiyatını etkiliyor. Açıklamadan sonra Bitcoin, dolar karşısında değer kaybı yaşarken altcoinlerde de benzer geri çekilmeler gözlemlendi. Bitcoin’de yaşanan düşüş ve DXY’ye yaşanan yükseliş bu durumu destekler nitelikte bulunuyor.

Ayrıca ABD’deki işsizlik oranı da %3,4 seviyesinden %3,7 seviyesine yükseldi. Bu oranlar ekonominin hala düzelmediğini belirtse de FED tarafından alınacak kararlar merakla bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!